NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

zibi1
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 16, 2008 7:15 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: zibi1 » śr cze 18, 2008 12:44 pm

W sklepach KIWI kupuję w białych pjemnikach(jak śmietana)serek biały(COTTAGE CHEESE NATUREL).Trochę jest podobny do naszego serka wiejskiego ze smietaną tyle,że smietany tu nie ma.Robiłam z niego pierogi,sernik pieczony i na zimno.Wyszło super!!!Tylko trzeba ten serek do sernika dobrze zmielić. :D

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8158
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: KARRRAMBA » śr cze 18, 2008 1:39 pm

A on nie jest przypadiem lekko slonawy???

zibi1
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 16, 2008 7:15 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: zibi1 » czw cze 19, 2008 3:31 pm

Jest ale dosłownie odrobinkę.Po zmieszaniu wszystkich składników na sernik nawet tego nie wyczujesz.Już piekłam z tego serka i był naprawdę dobry. :D

Awatar użytkownika
Gosia1
Posty: 151
Rejestracja: śr kwie 11, 2007 10:52 pm
Lokalizacja: Dolny Śląsk/Sandnes
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: Gosia1 » pn cze 23, 2008 8:42 pm

zibi1 pisze:serek biały(COTTAGE CHEESE NATUREL).Trochę jest podobny do naszego serka wiejskiego ze smietaną tyle,że smietany tu nie ma. :D


Właśnie niedawno odkryłam ten serek :lol: To prawda, nie ma w nim śmietany, ale jak się doda do niego to i owo - smakuje prawie jak "nasz" serek wiejski :ok:

Awatar użytkownika
kmacon
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 10, 2008 11:40 pm
Lokalizacja: Nowy Sącz, w przyszłości Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: kmacon » wt sie 05, 2008 12:28 am

no ale wiesz prawie robi wielka roznice :lol:

Awatar użytkownika
emcia
Posty: 60
Rejestracja: czw mar 20, 2008 4:32 pm
Lokalizacja: Kaszuby/Bergen
Gender: None specified - None specified

Re: Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: emcia » czw sie 07, 2008 12:23 pm

Dzieki wielkie za posty o bialym serze.Juz stracilam nadzieje,ze go tutaj znajde.Nawet wczoraj szukalismy w sklepie COOP :( Jutro jeszcze raz wyruszymy na poszukiwania.Obrazek

Awatar użytkownika
kmacon
Posty: 10
Rejestracja: wt cze 10, 2008 11:40 pm
Lokalizacja: Nowy Sącz, w przyszłości Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: kmacon » czw sie 07, 2008 11:38 pm

Wiesz gdyby były jeszcze LIDLE w Norwegii to napewno by był, a jest tam jeszcze coś takiego jak ALDI?? Bo w ALDI może być, za niedługo będzie w POLSCE ALDI bo LIDL się wynosi ale kiedy to jeszcze nie wiadomo.

Tomek122
Posty: 1
Rejestracja: wt sty 19, 2016 2:33 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: Tomek122 » wt sty 19, 2016 2:38 pm

Cześć ;) jestem nowy w Trondheim, mam pytanie czy ten Turek na Heimdalu jest codziennie? w jakich godzinach?

malutka12
Posty: 10
Rejestracja: wt paź 30, 2018 1:30 pm
Gender: None specified - None specified

Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: malutka12 » wt paź 30, 2018 1:33 pm

nie wyobrażam sobie takiego sernika :)

dlaego podsyłam ten :)

Przepis na sernik
Składniki:
Spód:
240 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
Masa serowa
1 kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
8 jajek
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
100 g rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek


Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.
Masa serowa:
W małym garnku rozpuszczamy masło.
Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)
Do twarogu dodajemy nasz „kogel – mogel” i dokładnie mieszamy.
Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.
Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.
Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia – podane wcześniej)
Smacznego!

JacekB
Posty: 731
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 10:43 pm
Gender: None specified - None specified

Bialy sernik bez bialego sera w Norwegii:-)

Postautor: JacekB » pt lis 02, 2018 8:14 pm

"Turkisk yoghurt" można uzyć zamiast twarogu. Jest w takich wiaderkach plastikowych prawie w każdym sklepie : https://nettbutikk.spar.no/varer/meieri ... 2672104050


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 79 gości