Wino właśnej produkcji a przepisy...

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1847
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: H-Element » śr sie 12, 2015 8:56 pm

Robiłem z soku tłoczonego( obrazek), pyszności. Dwa opakowania + 4kg. rozgniatanych jabłek (wszystko w skórkach i do sokowirówki),wlewam do miski i czekam około 3 godzin. Zrobi się taka czapa, którą zbieram i wyrzucam.
Całość do gąsiora , wlewam przygotowane drożdże(http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... dkiego-5-g" onclick="window.open(this.href);return false;) i pożywkę. Drożdże można dać winne(np. Tokaj), ja daję te.
Robię musujący , więc fermentuje około 10 dni,a później przelewam do butelek 1l. z IKEA(na obrazku). Do każdej butelki , dodaje łyżeczkę cukru. Zamykam butelki i pozostawiam w ciepłym miejscu, na około 5 dni (temp.około 24 stopni Celsjusza). Po tym czasie butelki z Cydrem wynoszę do ciemnego i chłodnego pomieszczenia (u mnie to piwnica) i po 3 tygodniach, morda mi się śmieje. :D ;)

Obrazek
Obrazek
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

bohun2006
Posty: 352
Rejestracja: ndz sty 06, 2008 12:29 pm
Lokalizacja: drammen
Kontakt:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: bohun2006 » ndz sie 16, 2015 6:05 pm

Jezeli lubicie sie bawic w domowe pysznosci to zainteresuje was strona pana Artura Nowickiego ( http://nomart.redcart.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; ) ,kilka razy mialem zgryza przy warzeniu piwa czy wedzeniu i zawsze mi pomogl,wedlug jego przepisu nastawilem whisky w debowej beczulce ale to dopiero zajakies dwa trzy lata sie da sprobowac...,a juz slinka leci

Awatar użytkownika
Mi11
Posty: 296
Rejestracja: śr sty 07, 2015 12:42 pm

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: Mi11 » pt sie 28, 2015 9:15 pm

Fajna strona. Fajne tipsy o chlebach i mięsach.

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 727
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: lukaszrz » śr wrz 02, 2015 9:54 am

zestaw z Europrisu (kupilem taki drozszy, z koncentratem z winogron z Chile) pieknie zakończył fermentacje i idzie na dojrzewanie;
nie wiem kto tu krecil nosem, wino choc młode wyszło zupełnie przyzwoite, spokojnie na poziomie win po 90kr z Vinmonopolet a po dojrzewaniu bedzie lepiej, bo z kazdym dniem smak sie poprawia;
zrezygnowalem z chemicznego ubicia drozdzy jednak i odstawiam na dluzsze stanie
-----
a widze ze musi jeszcze postac w fermentatorze : przynioslem butelke do pracy kolegom do spróbowania i korek huknał jak szampan przy otwarciu

bohun2006
Posty: 352
Rejestracja: ndz sty 06, 2008 12:29 pm
Lokalizacja: drammen
Kontakt:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: bohun2006 » czw wrz 03, 2015 10:18 pm

Jak za wczesnie zlejesz to ci skisnie,ja odlewam od musu i dalej stawiam do fermentacji ,zreguly z dodatkami o innych smakach lub zapachach,

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 727
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: lukaszrz » pn wrz 14, 2015 4:28 pm

trzeba przyznac ze zestaw z Europris (taki drozszy za 350) dojrzal juz i wino jest coraz bardziej przyzwoite; Za 350 wyszlo 25 litrow wina...
otwieram raz na tydzien i probuje i z kazdym tygodniem smak coraz lepszy, o ile nie wypije za szybko (z 25 litrow poziom spadl juz do 16 :) ), to do swiat bedzie naprawde niezle winko....
Co wiecej zrobilem zupelnie bez chemii, wino wyklarowalo sie samoczynnie, nie dodalem zatem pirosiarczanu, wystarczyla tylko cierpliwosc - stalo jakis miesiac w fermentatorze, a potem przelalem do drugiego i nic wiecej

Zachecony doswiadczeniami nastawilem kolejne zestawy Europrisu, tym razem probuje zrobic wino mocne, bo poprzednie to klasyczny normalny Cabernet

Radek_Oslo
Posty: 438
Rejestracja: czw lut 28, 2013 7:19 pm

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: Radek_Oslo » pt wrz 20, 2019 1:11 am

Jest tu jeszcze ktos kto wino robi? Bede robill wno z aronii bo kolo stacjo metrea mam dodam do niego jablek ze szpitala psychitrycznego ale nie wiem co to sa drozdze i pozywka i poco to i nie rozumiemm co w internetach poisza wiec chetnie bymm zapytal praktyka.

romanhoks
Posty: 1349
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: romanhoks » pt wrz 20, 2019 8:50 pm

Zrobilem z zielonej herbaty.No prawie zgodnie z receptura z ytube. Obejrzalem film z Malinowy Nos. Powiem ze chcialem wylac bo totalne dno.No ale cos mi mowilo ze wino musi postac no i zabutelkowalem.Po roku otworzylem jedna butelke zeby sprobowac te zlewki. To nie zlewki a naprawde WINKO :ok: .Teraz zabutelkowalem nastepne 18 l ale dodalem cos od siebie tz daktyle , jezyny ,sliwki suszone, reszte kompotu ze sliwek tz 10 sliwek i 0k pol litra soku ze sloika , 1kg podsuszonych moreli i 3.5 kg cukru.No i wyszlo niezle.Niech postoi .Herbaty bylo 200g moze byc z kaktusem .Jak kto woli.No i butla 20 litrow. Butla stoi w lazience bo jest stala temperatura jest wlaczone ogrzewanie podlogowe. :D

romanhoks
Posty: 1349
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Post autor: romanhoks » pt wrz 20, 2019 8:55 pm

A zapomnialem udalo mi sie zrobic cos w rodzaju szampana.Wino z ryzu i rodzynek .Drugi zaciag no i za wczesnie zabutelkowalem bo zaczely wylatywac korki.No to zona wpadla na pomysl i do lodowki do wina. 8 st caly czs no i spokoj.Przyszla kiedys kolezanka z pracy zony.Tajka i zona jej nalala a ona na to ze fajny kompot.No po szklance dzwonila po norwega meza bo nie mogla wstac po tym kompociku :lol: :lol: :lol: :ok:

ODPOWIEDZ