Wino właśnej produkcji a przepisy...

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

fullcasco
NICK 2011
Posty: 5199
Rejestracja: ndz lis 11, 2007 8:10 pm
Lokalizacja: Eidsvoll
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: fullcasco » pn lip 25, 2011 9:34 pm

kermitos produkcja wina z europrisu to jak wedkowanie
liczy sie przyjemnosc ze cos wychodzi
a nie zeby sie upic

cala frajda zeby gonic zajaczka a nie zeby go zlapac
Człowiek jest wielki nie przez to co posiada,lecz przez to, kim jest,nie przez to co ma,lecz przez to,czym DZIELI się z innymi.

Awatar użytkownika
kermitos
Posty: 1747
Rejestracja: śr kwie 16, 2008 6:06 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: "Uszlu"
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: kermitos » pn lip 25, 2011 11:37 pm

wiesz...niby tak, ale wez zlow rybke w glomma i potem ja wrzuc na patelnie....a zbuduj stawek ,wyhoduj,i potem ta rybke zlow i na patelnie...niby to samo...prawie.... a w smaku musze powidziec ze "europrisowe" nieodbiegalo zbytnio od "komercyjnego" wiec po co przeplacac....i to ma sens!

fullcasco
NICK 2011
Posty: 5199
Rejestracja: ndz lis 11, 2007 8:10 pm
Lokalizacja: Eidsvoll
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: fullcasco » pn lip 25, 2011 11:46 pm

komercyjnego
to tylko w kartonach widzialem
nawet do geby nie wziolem
po relacjach kolegow z Wloch i obszrow tego tam moza ze niby tansze od wody
dlatego pisalem ze francuzi robia wino w betonowych silosach

dla mnioe wino
oczywiscie gronowe to tylko niemieckie i kazachstan
pracowalem na winiarni i powiem jak firma robi wiecej niz 4 000 000 L to juz jest komercja i wala SO2 wiecej niz 200ml na 4000L
Człowiek jest wielki nie przez to co posiada,lecz przez to, kim jest,nie przez to co ma,lecz przez to,czym DZIELI się z innymi.

Awatar użytkownika
sathaniel
Posty: 179
Rejestracja: wt mar 02, 2010 9:47 pm
Lokalizacja: Haugesund
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: sathaniel » sob wrz 17, 2011 9:01 am

fullcasco pisze:kermitos produkcja wina z europrisu to jak wedkowanie
liczy sie przyjemnosc ze cos wychodzi
a nie zeby sie upic

cala frajda zeby gonic zajaczka a nie zeby go zlapac

Fullcasco, cały motyw polega na tym, że to wychodzi, działa, kolor naturalny, chemii niewiele a grzaniec pozwala obronic się przy zaziębieniach. Ja nie narzekam. Leżakuję to potem w szklanych butelkach zakorkowanych naturalnym korkiem. Ostatnio użyłem podczas produkcji dębowych wiórów i muszę przyznać, że teraz do każdego stosuję ten sam myk:) Wszyscy, którzy próbowali, byli zachwyceni. A miny norków na imprezie z 30 litrami wina bezcenne:D Mało kiedy dociągnęli ranka o własnych siłach. Dzień następny nie był krytyczny:D

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: lukaszrz » pt kwie 17, 2015 3:36 pm

to ja odkurzę watek; jest nadal w Europris ten zestaw? Widze owszem esencje ale samego zestawu nie
Na allegro coś widze: http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... m-3-o-0113

Za 2 tyg- 1miesiac będa swieze pędy sosny i zamarzyło mi się zrobienie z nich wina (mozna tez syrop)

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: H-Element » pt kwie 17, 2015 5:13 pm

Nałap syropu z brzozy. ;)
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

isko
Posty: 1
Rejestracja: ndz maja 24, 2015 12:35 pm
Lokalizacja: Warszawa
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: isko » ndz maja 24, 2015 12:42 pm

hej,
Jestem wielkim fanatykiem wina jednak chciałbym się nauczyć go robić... Zastanawia mnie fakt czy jest jakiś profesionalny kurs gdzie pokazywali by jak od podstaw wyprodukować dobrej jakości wino. Zazwyczaj smakowały mi wina wytrawne z Tokajów węgierski jednak jestem ciekaw jak smakuje wino węgierskie nigdy nie próbowałem. Chciałbym jakieś sobie zrobic:)

romanhoks
Posty: 1334
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: romanhoks » sob maja 30, 2015 10:58 pm

Przywiozlem z kraju zestaw Maly Winiarz i zaczynam sie bawic w te klocki.No i oczywiscie ksiazke Wyrob win.No i na poczatek Miod czworniak na miodzie. :mrgreen: Zobaczymy co wyjdzie. :ok:

Awatar użytkownika
Nemo
Posty: 1153
Rejestracja: pn lut 11, 2008 10:04 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: Nemo » sob maja 30, 2015 11:22 pm

Napisz, gdzie kupiles zestaw, ile koszowal, jaki sprzet i jak ci idze + jakie efekty, czy dobre, itp.
Zawsze ciekawie poczytac troche dokladniejsze sprawozdania z roznych hobby niz tylko -> Ludzie ! Robie wino!
The best way to get a puppy is to beg for a baby brother, and they'll settle for puppy every time.

romanhoks
Posty: 1334
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: romanhoks » ndz maja 31, 2015 8:47 pm

Kupilem w http://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochr ... ,l429.html Jeszcze nie zarobilem bo brak czasu. :mrgreen: Ja mam 15 l balon.Taki byl w zestawie.

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: lukaszrz » śr sie 12, 2015 4:59 pm

ja nabylem słynny zestaw w Europris - maja korki, korkownice, pojemniki fermentacyjne, przyrzad do mierzenia zawartosci cukru, wezyki do zlewania, no i roznorakie zestawy startowe- koncentraty czy to Bourdeaux czy to Rioja. Do tego pirosiarczan sodu do odkazania i zatrzymania fermentacji, drozdze i zestawy "restart" -czyli drozdze z pozywka do restartu gdy fermentacja sie nie rozpocznie
No i zaczynamy zabawe.
Dobry opis produkcji wina z zestawu znajduje sie tutaj (dokladnie jest to ten sam zestaw z Europrisu i sprzet i koncentrat): http://alkohole-domowe.com/wino/przepis ... atu-1.html

Wg autora po 2 miesiecznym lezakowaniu wino wyszlo mocno przyzwoite.
--
Romanhoks: miód , nawet czwórniak, to zajęcie dla cierpliwych, czwórniak to pół roku a półtorak nawet 10 lat!

myszakowaty
Posty: 51
Rejestracja: pn gru 01, 2014 5:57 pm
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: myszakowaty » śr sie 12, 2015 7:49 pm

A próbował ktoś z was robić cydr w warunkach domowych?


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości