NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Wino właśnej produkcji a przepisy...

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sathaniel
Posty: 179
Rejestracja: wt mar 02, 2010 9:47 pm
Lokalizacja: Haugesund
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: sathaniel » ndz maja 15, 2011 8:20 pm

Odgrzewam stary temat dotyczący produkcji winka w domu. Jeżeli ktoś jest zainteresowany niedrogim alkoholem na bazie owocowej, o niezłych walorach smakowych i aromatycznych, to mogę polecić zestaw do produkcji wina ze sklepu Europris marki Saga. W skład zestawu wchodzą dwa kubły ( niestety plastikowe, ale dowiedziałem się, że szklane balony są niestety już nieosiągalne), rurka fermentacyjna, susz owocowy, kwasek cytrynowy, drożdże (naprawdę niezłe w dużej ilości bez konieczności namnażania matki drożdżowej), stoper, bentonit do klarowania oraz rurka do spuszczania wina. Całość nabyłem za cenę 300nok. Do tego trzeba dokupić jeszcze 5 kg cukru (wystarczą 4 ale z 5 mamy troszkę mocniejszy trunek). Pełnowartościowe wino otrzymuje się po około 3-4 tygodniach wliczając klarowanie, jednak ja swoim raczyłem się już po 2 tygodniach. Smakuje naprawdę całkiem nieźle i choć sam zestaw wygląda troszkę dziwnie, to działa w pełni sprawnie i nie jest kłopotliwy. Z jednego zestawu mamy ok 23-24 l wina. Później zestaw można wykorzystać do produkcji następnego wina z zakupionego zestawu- wkładu (także dostępnego w sklepie Europris) lub przy użyciu drożdży i dodatków z tego właśnie sklepu, ale na bazie np. soków owocowych z kartona (jabłkowy 6nok/l w Remie). Dodam, że to wino można leżakować, można używać do produkcji grzanego wina.

Awatar użytkownika
kermitos
Posty: 1747
Rejestracja: śr kwie 16, 2008 6:06 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: "Uszlu"
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: kermitos » pn maja 16, 2011 7:10 pm

och przykro mi to czytac........ (wino jest tylko i wylacznie z winogron moim zdaniem ) "wino"wlasnej produkcji .....z europrisu.... w plastikowych.... w 3 tygodnie.... super...serce sie kraje.....ja to nawet szklane rurki fermentacyjne uzywam mimo tego ze sie tluka.....ale jak ktos lubi sie tylko naj...bac i wmawiac sobie ze pije wino to sie oplaca to pic ....TFUU
soków owocowych z kartona (jabłkowy 6nok/l w Remie)
to mi najbardziej cisnienie podnioslo.... :mrgreen:

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: 2ale2 » pn maja 16, 2011 7:52 pm

kermitos pisze:...wino jest tylko i wylacznie z winogron moim zdaniem :mrgreen:


a moim , to wszystkie owoce swiata tylko nie winogron :wink: a najbardziej to czarna porzeczka, uwielbiam taki winko domowej roboty, choc i kupionym w sklepie nie wzgardze, Kasandra rzadzi :mrgreen: :ok:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

grzegorz75
Posty: 821
Rejestracja: czw mar 01, 2007 9:49 am
Pochwał: 1
Lokalizacja: Valdres/Oppland
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: grzegorz75 » pn maja 16, 2011 8:14 pm

kermitos pisze:och przykro mi to czytac........ (wino jest tylko i wylacznie z winogron moim zdaniem ) "wino"wlasnej produkcji .....z europrisu.... w plastikowych.... w 3 tygodnie.... super...serce sie kraje.....ja to nawet szklane rurki fermentacyjne uzywam mimo tego ze sie tluka.....ale jak ktos lubi sie tylko naj...bac i wmawiac sobie ze pije wino to sie oplaca to pic ....TFUU
soków owocowych z kartona (jabłkowy 6nok/l w Remie)
to mi najbardziej cisnienie podnioslo.... :mrgreen:



Mam zamiar kupić zestaw z Europrisu. Jak na wino domowej produkcji myślę że to jest minimalne i wystarczające wyposażenie. Zawsze można kupić inne składniki i zrobić wino wg. własnego przepisu.
Każdy ma swój smak i swoje upodobania co do trunków.
Grzegorz.

bohun2006
Posty: 357
Rejestracja: ndz sty 06, 2008 12:29 pm
Lokalizacja: drammen
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: bohun2006 » pn maja 16, 2011 11:14 pm

wlasnie ...wrocilem...zdyszany..... ale kruca europrisa juz zamkli ,kruca poczekam do srody :D

Awatar użytkownika
sathaniel
Posty: 179
Rejestracja: wt mar 02, 2010 9:47 pm
Lokalizacja: Haugesund
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: sathaniel » wt maja 17, 2011 4:03 pm

kermitos pisze:och przykro mi to czytac........ (wino jest tylko i wylacznie z winogron moim zdaniem ) "wino"wlasnej produkcji .....z europrisu.... w plastikowych.... w 3 tygodnie.... super...serce sie kraje.....ja to nawet szklane rurki fermentacyjne uzywam mimo tego ze sie tluka.....ale jak ktos lubi sie tylko naj...bac i wmawiac sobie ze pije wino to sie oplaca to pic ....TFUU
soków owocowych z kartona (jabłkowy 6nok/l w Remie)
to mi najbardziej cisnienie podnioslo.... :mrgreen:


Kermitos, piszesz jak jakiś niedorobiony koleś. Ja nie napisałem, że wino jest super jakości. Napisałem, że tutaj szkła nie kupisz. Co do soków owocowych, można otrzymać doskonałe Vinsanto z dodatkiem korzennych przypraw. Rurka fermentacyjna ze szkła?? OK, wszystko fajnie, tylko korek nadal masz gumowy, a po tym co napisałeś, to takie wino nie nadaje się do spożycia. Piszesz, jak ci kolesie z komisji europejskiej, co się kształtem banana zajmowali. Poza tym można kupić w tym sklepie także gotowy moszcz winogronowy i niezłe drożdże sacharomycae z niezłą tolerancją na alkohol i dużą stabilnością. A ty myślisz, że kupując butelke pseudowina za np. 300 nok pijesz wino?? Kolego, nie żartuj. Mieszkałem troszkę we Włoszech i dopiero tam uświadomiłem sobie, co tak naprawdę pijemy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sathaniel
Posty: 179
Rejestracja: wt mar 02, 2010 9:47 pm
Lokalizacja: Haugesund
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: sathaniel » wt maja 17, 2011 4:05 pm

grzegorz75 pisze:
kermitos pisze:och przykro mi to czytac........ (wino jest tylko i wylacznie z winogron moim zdaniem ) "wino"wlasnej produkcji .....z europrisu.... w plastikowych.... w 3 tygodnie.... super...serce sie kraje.....ja to nawet szklane rurki fermentacyjne uzywam mimo tego ze sie tluka.....ale jak ktos lubi sie tylko naj...bac i wmawiac sobie ze pije wino to sie oplaca to pic ....TFUU
soków owocowych z kartona (jabłkowy 6nok/l w Remie)
to mi najbardziej cisnienie podnioslo.... :mrgreen:



Mam zamiar kupić zestaw z Europrisu. Jak na wino domowej produkcji myślę że to jest minimalne i wystarczające wyposażenie. Zawsze można kupić inne składniki i zrobić wino wg. własnego przepisu.
Każdy ma swój smak i swoje upodobania co do trunków.


Ja uważam, ze warto. Tylko kup zestaw do czerwonego wina. Do białego jeszcze nie testowałem, więc co do smaku nie mogę się wypowiedzieć.

giorgos
Posty: 1038
Rejestracja: sob sty 26, 2008 1:25 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: giorgos » śr maja 18, 2011 7:34 am

Po dwudziestym wrzesnia,juz deszczy mozna sie spodziewac,a rosnace tu ud niepamietnych czasow Roditis,Moshofillero,
Moshato i jeszcze kilka miejscowych gatunkow winorosli,skapane w deszczu,moglyby wydac nie najlepsze wino.
W pola wyruszamy wiec na trigo,tak sie nazywa winobranie.
Potem sok wyciskamy gromadnie,to swieto dla nas i sasiadow.Wszedzie delikatny wietrzyk rozprasza zapach gronowego soku z sasiednich avles.
W starych miedzianych kotlach opalanych oliwkowym drewnem sok mozna odparowac na gesty syrop.Trwa to dwa do trzech dni.
W wiekszosci domow sa prasy z rzymskim gwintem do wyciskania soku,ale prawie nikt ich nie uzywa.
Przyczepe przed zaladunkiem wyklada sie specjalnym nylonem.Potem wysokie gumowce na nogach doskonale zastapia prase,jest ona,ta przyczepa,lekko pochylona do tylu,wiec sok splywa sobie sam do podstawianych beczek.
A jesli chcemy uzyskac mocno czerwone wino,to zostawiamy ten sok razem z wytloczkami na przyczepie,do dnia nastepnego,zeby wyciagnelo barwniki ze skorki gronowej,i potem zlewamy do beczek.
I zadnych drozdzy ani dodatkow.Sam sok sobie zacznie fermentacje juz nastepnego dnia.A z wytloczek destyluje,komu sie podoba,perifimo tsipuro peloponezkie,albo kretenskie raki.Z Apostolisem pedzilismy ze 30 litrow,wiecej sie nie chcialo.Gdyby zebrac wytloczki z calej wsi,mozna by tego z tone upedzic.
A wkolo wesolo jest,na weglach ktos pichci mieso,ach te zapachy gronowego soku wymieszane z dymem i zapachem pieczystego miesa mam do dzisiaj w nozdrzach.
Gosposia salatki i oliwki donosi,ktos z sasiedztwa feta chce sie pochwalic i pijemy wino stare,a to nowe wino pic bedziemy po czterdziestu dniach w swieto Dionisosa,potem ostawimy je w spokoju.Niech sobie dojrzewa.
O pozniejszych waznych pracach przy beczkach nie bede sie rozpisywal.
Chcialem tylko powiedziec jak traktuje sie wino prawdziwe,wszystkie inne recepty na wina z przeroznych owocow,plus wspomagacze,wina nie czynia.Sa to poprostu napoje alkocholowe,winopodobne.

Kazdy moze sobie robic co mu sie zywnie podoba,nawet <wino> blyskawiczne z Europrisa produkowac,

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8188
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: KARRRAMBA » śr maja 18, 2011 9:26 am

a ja slyszalem, ba nawet smakowalem(ale ze ja na winach osobiscie malo sie znam), ze wina greckie sa octowate

giorgos
Posty: 1038
Rejestracja: sob sty 26, 2008 1:25 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: giorgos » śr maja 18, 2011 9:50 am

W kazdym winiarskim kraju produkuje sie wina octowate oraz wiele innych gatunkow.Wina dobre i kiepskie.
Slynna grecka retsina naprzyklad produkowana jest z domieszka sosnowej zywicy.
Klimat jest suchy i goracy w wiekszosci rejonow Grecji.A to ma bardzo korzystny wplyw na smak wina.

Awatar użytkownika
kermitos
Posty: 1747
Rejestracja: śr kwie 16, 2008 6:06 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: "Uszlu"
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: kermitos » czw maja 19, 2011 7:04 pm

ze wina greckie sa octowate
czyli maja sztych octowy- do wylania....zalegly sie bakterie i poprostu wylac w kibel....
sathaniel:
Napisałem, że tutaj szkła nie kupisz
bzdura.... http://www.rubrikk.no/torget-brukt-til- ... inballong/
tylko korek nadal masz gumowy, a po tym co napisałeś, to takie wino nie nadaje się do spożycia.
uzasadnij bo wyroznienie klubowe tak produkowanego wina mam ...
niezłą tolerancją na alkohol i dużą stabilnością.
no tak bimbrownik..... bo nie o to chodzi w winie.....
Mieszkałem troszkę we Włoszech i dopiero tam uświadomiłem sobie, co tak naprawdę pijemy
to juz zupelnie inna para kaloszy i nie tylko pijemy ale tez i co jemy...dlatego wino robie sam od prawie 12 lat a uczyl mnie dziadek z babcia i ojciec,szlifuje na spotkaniach winiarzy od 6 lat (w norwegi od 4..... )a jak kupuje to polecam ,australijskie i wloskie (tez sie zdarzaja g...warte, ale statystycznie u mnie wychodza najlepiej )napewno niepolecam Chille !!!!-wszystkie po sprobowaniu oddane spowrotem z reklamacja, raz trafilem -na TRUCIZNE sztuczne g... wlane w butelke i Vg o tym pisalo (ale to nie dzieki mnie choc wojne zrobilem w 2006 i troche w tym uczestniczylem ....hehe)

Awatar użytkownika
Nemo
Posty: 1153
Rejestracja: pn lut 11, 2008 10:04 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: Nemo » czw maja 19, 2011 8:23 pm

sathaniel pisze: dowiedziałem się, że szklane balony są niestety już nieosiągalne

Na finn.no co pewien czas mozna zoczyc takie szklane balony - szukaj na haslo vinballong. Na loppemarked tez mozna czasami kupic za grosze.
The best way to get a puppy is to beg for a baby brother, and they'll settle for puppy every time.


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: wuhuilin11 i 108 gości