kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » pn cze 25, 2012 6:33 pm

mam w zamyśle niecny plan stworzenie bloga kulinarnego, jest tego trochę wiem ..... ale cóż ..

ma być prosto, ładnie, smacznie i dodatkowo w języku ................. norweskim ..

zobaczę jak mi to będzie wychodzić, liczę na pomoc szczególnie w tłumaczeniu :) ale chętnie wypróbuję przepisy
z różnych stron świata ..

na razie muszę mieć trochę czasu na ogarnięcie chociaż początku w "kupę" i potomek na ładny przekład z dokumentu na stronę..

Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5022
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: rekonstruksjon » pn cze 25, 2012 6:49 pm

Wszystko na spokojnie, aby to wyglądało :D
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » pn cze 25, 2012 7:11 pm

rekonstruksjon

OJJ potrwa to trochę :)

ja z kiepskim językiem .......

na szczęście stronę robi fachowiec :) mnie pozostaje ciosać kołki żeby była jak sobie zamyślę

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » śr cze 27, 2012 8:57 pm

nie spotkał się ktoś ze słownikiem pl-nor tematycznym kucharskim ??

ojj przydałby się :)

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » ndz lip 01, 2012 7:11 pm

widzę że nikt nie spotkał się z kulinarnym słownikiem .... szkoda

to podaję przepis łatwy, tani, smaczny, do wykorzystania w szczególności dla leniwych i cierpiących na brak czasu :D

niestety brakuje mi kilku słówek, nie wiem jak reszta,
małżonek przeczytał i stwierdził że wg przepisu zrobiłby i wyszło by nawet z tego ciasto, więc źle nie jest


Nattkake

Rask og enkel kake, perfekt for frokost og for ettermiddagskaffe.
På kvelden, satt i en bakebollen, ifølge listen:

1 kopp sukker
5 gram gjær
3 stk egg ROZBEŁTANE/ ROZTRZEPANE ??
1/2 kopp olje
1 kopp melk

Dekk med folie og la til i morgen, ikke blande!!! Den neste dagen (om morgen) når vi ser på overflaten av vesikler, tilsett:

3 kopp hvete mel, klypen salt, vaniljesukker

Bland sammen. Konsistens er glatt, ikke la hånden som den klassiske gjær kake. Hell røren i formen springform 28cm eller langpanne 25x30 centymetrów (smurt med olje og strødd med mel eller strøbrød, eller foret med bakepapir) vente til litt vil vokse omtrent en halv time ( cirka en time) I mellomtiden ZROBIĆ KRUSZONKĘ. Nå liger på toppen av frukt - jordbær, bringebær, RABARBAR, blåbær - ikke for våt og tung fordi kake er lys.
I fravær av frukt kan vi gjøre en KLEKSY syltetøyls, og til slutt skjenke alle KRUSZONKĄ/POSYPKĄ. Så satt i en kald ovn og stek i ca en time ved 170 ° C

Du kan strø med kanel før servering, pynt gjerne med kremfløte.


w Polsce podajemy suche produkty jako szklanka lub dkg czy gramy.. nie wiem jak to jest w norwegii w przepisach norweskich spotykałam dl -decylitr??

Awatar użytkownika
Alchemilla
Posty: 1288
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:55 pm
Lokalizacja: Krakow <-> Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: Alchemilla » ndz lip 01, 2012 7:45 pm

dl - decylitr
poza tym w gramach i hektogramach - najczesciej waga, nie szklanki
i lyzkach - teskjer i spiseskjer
ja sie z takimi okresleniami najczesciej spotykam

5g drozdzy? to chyba niewiele na taka ilosc pozostalych skladnikow - to literowka?

ja bym powiedziala, ale to trzeba sprawdzic:
roztrzepane - vispet
rabarbar - rabarbra
kruszonka - smuldrelokk, smuldretopping
kleksy - flekker
... kiedy dorosnę, chciałabym być małą dziewczynką ...

Awatar użytkownika
mrhari
Posty: 497
Rejestracja: sob cze 09, 2007 12:15 pm
Lokalizacja: Sandnes
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mrhari » ndz lip 01, 2012 7:49 pm

mariolcia_1 pisze: ROZBEŁTANE/ ROZTRZEPANE ??


rørt?
Zdrowy sen nie tylko przedłuża życie ale i skraca dzień roboczy.

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » ndz lip 01, 2012 8:32 pm

Alchemilla jasne że błąd 50g


właśnie jak przeglądałam norweskie strony z przepisami to wszystkie były w takich jednostkach

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » śr lip 04, 2012 1:46 pm

to ja sobie wymyśliłam jeszcze jeden sposób na naukę języka :wink:
tak bardziej przyjemny z pożytecznym :)

po poprawkach

Nattkake

Rask og enkel kake, perfekt for frokost og for ettermiddagskaffe.
På kvelden, satt i en bakebollen, ifølge listen:

2,5 dl sukker
5 gram gjær
3 stk egg vispet
1 dl olje
2,5 dl melk

Dekk med folie og la til i morgen, ikke blande!!! Den neste dagen (om morgen) når vi ser på overflaten av vesikler, tilsett:

3 kopp hvete mel, klypen salt, vaniljesukker

Bland sammen. Konsistens er glatt, ikke la hånden som den klassiske gjær kake. Hell røren i formen springform 28cm eller langpanne 25x30 centymetrów (smurt med olje og strødd med mel eller strøbrød, eller foret med bakepapir) vente til litt vil vokse omtrent en halv time ( cirka en time) I mellomtiden vi gjøre smulderelokk. Nå liger på toppen av frukt - jordbær, bringebær, rabarbra, blåbær - ikke for våt og tung fordi kake er lys.
I fravær av frukt kan vi gjøre en flekker syltetøyls, og til slutt skjenke alle smulderelokk. Så satt i en kald ovn og stek i ca en time ved 170 ° C

Du kan strø med kanel før servering, pynt gjerne med kremfløte.

i dodatek

Smulderelokk vi gjør i proporsjoner - 2 del hvetemel, 1 del smør, 1 del sukker. Grunnbeløpet av gjennomsnittet av deigen er:
2,5 dl mel
1 dl sukker eller demerarasukker
en halv smør eller god margarin (100g)

Den enkleste måten å gjøre smulderelokk helle ingrediensene i en bolle eller på STOLNICĘ/BLAT med en kniv og SIEKAMY (hakket?) til små klumper.
Vi kan legg till smulderelokk: kokos, hakkede mandler, valnøtter. Flott for å dekorere kake gjær, ostekake, shortbread kaker med frukt ... men også som en dessert.


liczę że nie zrobiłam dużo "byków" 8) i brakuje mi

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » ndz gru 30, 2012 9:44 pm

póki stronka nie funkcjonuje to tutaj sobie wrzucę mało co nieco ;)

na Nowy Rok, żeby jednak był dostatni ;)


Obrazek

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20600
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: Anniken » ndz gru 30, 2012 11:27 pm

mariolcia, ten "worek" zrobilas z marcepana?
Obrazek

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » ndz gru 30, 2012 11:35 pm

Anniken tort w "worku" z masy cukrowej


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 94 gości