Norweski online u Anniken: Letnia Promocja - Zajęcia Indywidualne już od NOK 99 i GRATISY :kwiat: Zobacz więcej

Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8095
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: KARRRAMBA » czw kwie 07, 2016 12:37 pm

Zeby od czegos zaczac...
to zeby ukisic kapuste to co musze miec??? jakas beczke (czy nie trzeba beczki?),cos zeby ta kapuste posiekac, i gdzie to wogole trzymac w piwnicy w bloku?
co zrobic by ukisic ogorki? kilka osob pisalo ze widzialo ogorki, ktore nadaj sie do kiszenia. Ja jakos nawiedzilem kilkanascie sklepow w Oslo i ani sladu....
http://gotuj.skutecznie.tv/2011/08/jak- ... -sloikach/
skad zdobyc chrzan i koper, gdzie kupic? na balkonie sadzic?
od czego zaczac i jak sie upewnic ze zdobede wszystko....no bo jak nie dostane ogorkow to klops....

Awatar użytkownika
Grzes203
Admin
Posty: 2524
Rejestracja: sob sie 07, 2010 4:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: Grzes203 » czw kwie 07, 2016 4:33 pm

Ogorki, chrzan i koper kupisz w sezonie w sklepach kolonialnych.
W zeszlym roku widzialem w Istambul na Hauketo, Bærum, Kirkeveien 85 i na Kalbakken w Asia Town.

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8095
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: KARRRAMBA » czw kwie 07, 2016 4:41 pm

o dzieki
ja bylem w naprawde wielu i nigdy nie widzialem........

romanhoks
Posty: 1336
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: romanhoks » czw kwie 07, 2016 9:00 pm

Ogorki nie sa te co z Polski.Jakies inne i miekie.To samo z kapusta.Dostalismy glowe wieksza od pilki do koszykowki no to jest kapusta.Koper widzielismy ale chrzan nie spodkalismy.Jedzie zawsze z Polski z ogrodka. :lol: Kapusta ta co sprzedaja z Rolnika jest naprawde dobra.

bozenka76
Posty: 2157
Rejestracja: śr mar 04, 2009 12:20 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: bozenka76 » czw kwie 07, 2016 9:12 pm

Moi znajomi kisza kapuste od lat ja kisilam ogorki juz 3 razy.Kapuste kisza w takich garnkach glinianych kupionych na lopedach(akurta sie zaczynaja) ja ogorki kisze w plastikowym zamykanym wiadrze kupionym w Oslo.Ogorki dostaniesz takie do kiszenia tylko w sezonie gdzies od poloy czerwca do konca sierpnia.Sa juz cale gotowe zestawy do kiszenia.W Oslo na Grønland jest bardzo duzo ogorkow w sezonie ;-) Ja trzymalam w domu mozesz tez wpiwnicy jezeli takowa posiadasz ;-)

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8095
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: KARRRAMBA » czw kwie 07, 2016 11:46 pm

zestawy do kiszenia???
i ogorki sa dobre czy jakies miekkie jak pisal roman?

bozenka76
Posty: 2157
Rejestracja: śr mar 04, 2009 12:20 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: bozenka76 » pt kwie 08, 2016 9:13 pm

Tak zestaw do kiszenia ogorkow koper,chrzan i liscie chrzanu w takim peczku jak wloszczyzna w Polsce :-) Ja zawsze kupuje twarde i sa twarde jak sa miekkie to nie kupuje ;-)

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8095
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: KARRRAMBA » pt kwie 08, 2016 9:32 pm

dzieki
jeszcze troche i zostane perfekcyjna pania domu.....

romanhoks
Posty: 1336
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: romanhoks » pt kwie 08, 2016 10:13 pm

Kupuje na rynku w Drammen .Sa twarde ale po ukiszeniu to nie to .Sa po prostu jakies miekie.Dostalem z Polski i zupelnie cos innego.

bozenka76
Posty: 2157
Rejestracja: śr mar 04, 2009 12:20 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: bozenka76 » sob kwie 09, 2016 1:00 am

Ja przywiozlam z Polski ogorki ze sklepu i ogorki z ogrodka zakiszone i tez jest roznica ;-) Wedlug mnie te tutejsze zakiszone niczym nie roznia sie od tych z Polski ze sklepu nawet moge powiedziec ze te z Polski ze sklepu sa gorsze czesto kapcie i w srodku puste ;-)

Lindemans
Posty: 895
Rejestracja: pt lip 06, 2012 8:18 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: Lindemans » sob kwie 09, 2016 9:46 am

Kisze od lat kapuste i ogorki. Kapuste kupuje kiedy juz norweska kroluje w warzywniakach. Glowki zawsze sa nieduze i bardzo scisle dlatego, ze nie "wypedzona" na nawozach. Udaje sie znakomicie. Kiedys uzywalam zwyklego wiadra plastikowego(teraz mam gliniaki z loppe ;-) ), a po kilku tygodniach przekladalam w duze sloiki. Przechowuje tak samo, ak w Polsce, czyli w piwnicy ;-) Jesli kapusta juz dobrze ukisla nadaje sie tez do mrozenia. Cala filozofia udanego kiszenia kapusty, to silne rece (np. Pana Meza ;-) ), bo kapuste poszatkowana trzeba niemilosiernie wydusic/wymiesic - jak zwal, tak zwal, zeby kazda kolejna porcja dokladana i uciskana do wiadra/gara puscila jak najwiecej soku. Kapuste trzymam w domu okolo tygodnia (temp.18-20st.). Jak juz widze, ze kisnie, pojawia sie piana i przyjemny zapach, to ja odgazowuje (konieczny zabieg, by nie byla grzka). Trzeba kapuche przewietrzyc i ponownie ulozyc - ucisnac do gara. Przyciskam najwiekszym talerzem, jaki sie zmiesci i na wierzch wyszorowany i wygotowany kamien :-). Ot i cala filozofia kiszenia kapusty :-)
Ogorkow gruntowych w sezonie nie brakuje, plus duze "bukiety" wyrosnietego kopru (czosnek i korzen chrzanu zawsze dostepne). Sloiki z Ikei "pod gumke". Rowniez trzymam w domu (na tacy, bo sok wycieka) okolo tygodnia. Jak widze, ze ladnie przekisly, to laduja w piwnicy. Dobrze ukiszone i "zassane" pod gumka mozna przechowywac rowniez w domu. zdarza sie, jakis trefny sloik, zupelnie tak samo jak bylo w Polsce.

Zdarzylo mi sie kupic (na sprobowanie) ogorki w sloiku w kolonialu. Æsj.... Zbyt smierdzace, jak dla mnie i miekkie :?
Co do kapusty w kolonialach, to nie jest to kiszona kapusta, a jedynie .... kwaszona (octem!). Zreszta w Polsce ten proceder kroluje teraz i kupienie kiszonej kapusty nie jest latwe.

Powodzenia w sezonie ! :-) Jak cos, to chetnie sluze rada :-)

PS, zapomnialam o jednym :-) W sezonie kiszenia ogorkow na zime w mojej kuchni stoi nieprzerwanie szklana ,5 litrowa beczulka (loppe ) z malosolnymi. Skalniak jest w nich zakochany, twierdzi, ze takie "na drugi dzien" sa najlepsze :mrgreen:

JacekB
Posty: 706
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 10:43 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: JacekB » sob kwie 09, 2016 11:09 am

Kim jest ten Skalniak ?
I gdzie kupujesz ogórki gruntowe w sezonie ?


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 79 gości