NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie ;)

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: H-Element » sob lis 15, 2014 1:38 pm

marian_milo pisze:Zastąpisz ją bez problemu maiseną. Ma takie same właściwości, jest mniej kaloryczna, a z racji sporej ilości alergików w tym kraju - bardziej popularna niż cokolwiek innego do zagęszczania.

Po polsku to jest maizena, czyli inaczej - skrobia kukurydziana. I jedyne, do czego można by się przyczepić (gdyby ktoś bardzo chciał), to czy kukurydza użyta do produkcji nie pochodzi przypadkiem z upraw GMO.

Chyba że do wypieków chcesz, to zwykłe "hvetemel grovt" powinno wystarczyć. Na wypiekach się nie znam.


Co Ty piszesz??? Krupczatka to najgrubsza mąka pszenna ( typ 450/500 o konsystencji kaszki) , używa się najczęściej do pieczenia ciast kruchych , półkruchych i panierowania.

@Wrona77 - W Norwegi chyba najbardziej podobna jest Siktet Hvetemel.

Tu masz wszystkie rodzaje mąk(REGAL) w Norwegii:

http://www.regal.no/produkter/mel/
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

marian_milo
Posty: 2138
Rejestracja: wt mar 08, 2011 7:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: marian_milo » sob lis 15, 2014 3:41 pm

Zauważ, że Wrona głupia nie jest i dobrze wie, do czego chce użyć tej mąki. I widzi też wszystkie rodzaje mąk w Norwegii bezpośrednio na sklepowej półce, nie potrzebuje dodatkowego katalogu do wybierania.

"Siktet" to nie jest nazwa stopnia grubości mielenia, a określenie typowego, białego ziarna, bez zarodników, błon etc.
Mąka grubomielona określana jest mianem "grovt".

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: H-Element » sob lis 15, 2014 3:51 pm

Mąka grubomielona odnosi się do mąk razowych pszennych i żytnich, a ty wyjeżdzasz z kukurydzą. :-P Nie wiem co chcesz osiągnąć ty "Wrona nie jest głupia" ? czy sugerujesz , że mam ją za taką ? :evil:
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

marian_milo
Posty: 2138
Rejestracja: wt mar 08, 2011 7:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: marian_milo » sob lis 15, 2014 7:37 pm

Przestań mieszać personalne sprawy z tematem wątku.

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: H-Element » sob lis 15, 2014 7:59 pm

Szkoda słów :roll:
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

wrona77
Posty: 298
Rejestracja: pn sty 11, 2010 1:10 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: wrona77 » sob lis 15, 2014 11:49 pm

oj tam, oj tam, chodziło mi o kruche ciasto, ale chyba da radę upiec je bez krupczatki...mogłam sprecyzować o co mi chodzi, niepotrzebne te ostre słowa.

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: H-Element » ndz lis 16, 2014 1:08 am

Nie musiałaś precyzować, napisałem nawet do czego ma główne zastosowanie. Oczywiście, że da radę upiec i bez krupczatki. nieskromnie dodam, że pieczenie ciast i chlebów, to moje hobby :D ;)
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

daria.andrzejczyk
Posty: 9
Rejestracja: wt lip 28, 2015 1:29 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: daria.andrzejczyk » sob wrz 26, 2015 5:43 pm

Witam. Poszukuję mleka koziego w proszku dla dziecka? Gdzie można dostać ? Moja siostra poprosiła mnie o to bo chciała zobaczyc jak to stoją mleka cenowo.

Awatar użytkownika
Mi11
Posty: 294
Rejestracja: śr sty 07, 2015 12:42 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: Mi11 » pn wrz 28, 2015 7:22 am

W proszku to nie widziałam nigdzie, ale w płynie tak. To się nazywa geitemelk, produkuje to Tine i występuje w normalnych spożywczakach, ale trzeba poszperać, bo nie każdy sklep zamawia. Meny ma często takie wynalazki.


Aktualizacja: Wyszperałam w necie przed chwilą, że geitemelkpulver to tutaj sprzedają dla psów i należy szukać w sklepach zoo.

noocontrol
Posty: 16
Rejestracja: czw mar 05, 2015 9:07 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: noocontrol » czw sty 28, 2016 11:47 am

Siemanko, mam pytanko :D

Nie czuje jak rymuje... Ale do rzeczy ;d Mianowicie i interesuje mnie kasza gryczana, patrzylem w sklepach ale na marne. Orientujecie sie czy dostane w N ?

Kolejna sprawa, jak sie mazywa mielone jak najbardziej zblizone do tego z Polski? Ostatnio kupilem w remie (nie pamietam nazwy) za 29 nok i straszna klucha była, po dodaniu bulki tartej cos tam zgestnialo, i same kotlety wyszly bardzo dobre ale jednak wole zobaczyc za alternatywa.

I teraz najgorsze.... Ktore z wytworow parowkopodobnych polecicie? Rok temu bedac w N, jak dorwalem sie do parowki to kwasna byla... Nie wiem czy cos z nia bylo nie tak.... Co polecicie ?

Awatar użytkownika
Alchemilla
Posty: 1288
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:55 pm
Lokalizacja: Krakow <-> Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: Alchemilla » czw sty 28, 2016 12:40 pm

gryka to bokhvete. wydaje mi sie, ze mozna to kupic w sklepach tureckich i ze zdrowa zywnoscia.

mieso mielone lepszej jakosci to karbonadedeig - zdecudowanie drozsze niz 29 kr ...

parowki Gilde sa dobre; niekoniecznie lubie wytwory firstpricowopodobne... ale parowka jak parowka :P
... kiedy dorosnę, chciałabym być małą dziewczynką ...

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Jak po norwesku jest.. czyli jak się odnaleźć w sklepie

Postautor: H-Element » czw sty 28, 2016 1:12 pm

Może lepiej kupić kawałek mięsa, zemleć i będzie dobre, a do tego wiesz co masz. ;-)
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 78 gości