Tanie gotowanie w Norwegii

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

wnuczka.rzeźnika
Posty: 7165
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:00 pm
Gender: None specified - None specified

Postautor: wnuczka.rzeźnika » czw mar 22, 2007 11:52 pm

kasiad pisze:Malgosia, to Ty moze sprobuj tej packi :strach: i tak wlasnie zrobisz

(zartuje, a moze nie.... :wink: )


Kasia ja to rozpieszczona na polskim jedzonku jestem :lol: :lol: :wink:

Wiesz o co chodzi zureczek , kiełbaska , piersi z indyka , ogóreczki kiszone , rybka z suróweczką z kiszonej kapustki , grzybki marynowane itp itd :lol: :wink:

Także pewnie paćka by mi nie smakowała :strach: :strach:

Ale mój mąż nie może być wybredny jak tam jest i packa byłaby w sam raz .

On to w ogóle jak jest w domu to zachowuje się jak niedzwiedź przed zimą :lol: :wink: tyle je tych polskich smakołyków :lol: :wink:

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20530
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Anniken » czw mar 22, 2007 11:54 pm

malgosia22 pisze:
On to w ogóle jak jest w domu to zachowuje się jak niedzwiedź przed zimą :lol: :wink: tyle je tych polskich smakołyków :lol: :wink:


No ja niby na jedzeniu nie oszczedzam, a tez sie tak w Polsce zachowuje :oops:
Jakies uzalezniacze tam wkladaja do jedzenia :wink:
Obrazek

kasiad
Posty: 841
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:12 pm
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: kasiad » pt mar 23, 2007 12:02 am

Wlasnie z tego powodu, jestem na drstycznej diecie od kilku dni, bo jak mamusia dokarmi przez 9 dni to nie bede miala w czym wrocic :oops:

barthez81
Posty: 91
Rejestracja: czw mar 22, 2007 1:58 am
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

:)

Postautor: barthez81 » pt mar 23, 2007 12:03 am

Widze temat wam siadl ciesze sie :))

wiec mieso wrzucamy na odrobine oleju (pamietac należy by zdjac z niego papier ktory jest w opaowaniu pod nim :P)
smazyc 5 minut lub do czasu kiedy calkiem zmieni barwe na brąz :)
dodac przecier pomidorowy i pomidory z puszki i smazyc dalej nie podlewac wodą :)
Po okolo 10 minutach do 15 tu aczkolwiek nim zacznie buczec alarm /czujka dymu w pomieszczeniu należy podlac sos 3 szklankami wody :)
w miedzyczasie mozna wejść na forum ale uprzednio wstawic wode na makaron ;)
do sosu dodac wegete lub inne warzywopodobne susze :P czosnek 1-3 ząbków i co tam kto jeszcze lubi :) UWAGA !!!!!
NIGDY NIE WSYPUJEMY PRZYPRAW ZIOLOWYCH (OREGANO, BAZYLIA, ESTRAGON) W CZASIE GOTOWANIA ponieważ zgorzknieją dodajemy je na sam koniec po zdjeciu sosu z ognia lub jak w norwegi z plyty :p

jesli nasza silna wola pozwoli nam oderwac sie od forum idziemy sprawdzic miekkosc miesa ;)
Jesli jest zjadliwe podlewamy jeszcze wodą aby bylo tam troche plynu a nie samo mieso :P wkoncu ma byc ekonomicznie ;) dodam że gadnek na tą ilość ma miec okolo 3 litry na sos oczywiscie :)
wiec dolewamy wody kiedy sie owa woda w owym sosie zagotowywuje my nie wracamy na forum ani na czata tylko w 200ml wody zimnej rozrabiamy okolo 4 lyzek stolowych maki do podprawienia sosu :)

Jesli sosik juz sie zagotowal wlewamy powoli rozbeblaną w wodzie mąkę mieszając energicznie nie koniecznie wszystko wlewamy bo moze nam sie zrobic wielka klucha :lol: sos powinien miec gestość hmmm powiedzmy kwasnej smietany wiec to koszt dodatkowy dla osób nie wiedzących jak wygląda kwasna smietana bo muszą ją kupić na wzór ;)

w tym czasie juz zagotowala sie zapewne woda na makaron tego juz opisywac nie bede :p dodam tylko ze warto wlac troszke oleju wtedy makaron sie nie zlepia :)

makaron sie gotuje my znowu nie na forum ani na czata a za kukurydze w puszce którą dodajemy po skonczeniu gotowania sosu oraz za przyprawy lapiemy i doprawiamy sos zielska pt oregano itd teraz można dodawać jak i papryke slodką ktora rowniez wczesniej dodana by zgorzkniala,
jesli sos ma smak lepszy niz gumowiec a gorszy nie obiad w Mariocie mamy gotowe 1/2 dania :) teraz szybko bo makaron sie gotuje w kuchni sprawdzamy odcedzamy UWAGA !!!! DO SPAGHETTI NIE PRZELEWAMY MAKARONU WODĄ ZIMNĄ tak jak wlosi sobie rzyczą :P prosto odcedzony z sita na talerz zalewamy sosem i wuala jado gotowe :)

SMACZNEGO!!!!!! :D

wnuczka.rzeźnika
Posty: 7165
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:00 pm
Gender: None specified - None specified

Postautor: wnuczka.rzeźnika » pt mar 23, 2007 12:07 am

Anniken pisze:
Jakies uzalezniacze tam wkladaja do jedzenia :wink:


Mnie się wydaję , że właśnie u nas mniej tego wkładają :lol: :wink:



Barthez na pewno jest to sycące i smakowite , ciekawe jak to cenowo wygląda :roll:

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20530
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: :)

Postautor: Anniken » pt mar 23, 2007 12:08 am

barthez81 pisze: sos powinien miec gestość hmmm powiedzmy kwasnej smietany wiec to koszt dodatkowy dla osób nie wiedzących jak wygląda kwasna smietana bo muszą ją kupić na wzór ;)

:lol: :lol:
Obrazek

barthez81
Posty: 91
Rejestracja: czw mar 22, 2007 1:58 am
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

cenowo ??

Postautor: barthez81 » pt mar 23, 2007 12:09 am

proszę bardzo bez zbednego szukania w coopie zrobilem te zakupy za 80-90 koron i to jest obiad na 4 obrzartuchów :P

kasiad
Posty: 841
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:12 pm
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: :)

Postautor: kasiad » pt mar 23, 2007 12:11 am

barthez81 pisze:UWAGA !!!!!
NIGDY NIE WSYPUJEMY PRZYPRAW ZIOLOWYCH (OREGANO, BAZYLIA, ESTRAGON) W CZASIE GOTOWANIA (...)

w tym czasie juz zagotowala sie zapewne woda na makaron tego juz opisywac nie bede :p dodam tylko ze warto wlac troszke oleju wtedy makaron sie nie zlepia :)



Normalnie, po tym co napisal - ten "chlop" zna sie na gotowaniu :wiwat:

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20530
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Anniken » pt mar 23, 2007 12:11 am

Tutaj serwujemy paćki za 2 dyszki :lol: , ale paćka bartheza smaczniejsza od mojej, zakladajac, ze wszystkie wymienione przyprawy juz w domu sa :!:
Obrazek

barthez81
Posty: 91
Rejestracja: czw mar 22, 2007 1:58 am
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: barthez81 » pt mar 23, 2007 12:12 am

2 paczki miesa mielonego po 400-500gr 50nok
-sloiczek koncentratu pomidorowego 9nok
-puszka kukurydzy 5nok
-puszka fasoli (moze byc w sosie pomidorowym) 5nok
-1kg makaronu spaghetti 9nok

suma:78nok

:)

wnuczka.rzeźnika
Posty: 7165
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:00 pm
Gender: None specified - None specified

Re: cenowo ??

Postautor: wnuczka.rzeźnika » pt mar 23, 2007 12:12 am

barthez81 pisze:proszę bardzo bez zbednego szukania w coopie zrobilem te zakupy za 80-90 koron i to jest obiad na 4 obrzartuchów :P


super ekonomiczne :wiwat2: :wiwat2: :wiwat2:

Dwa przepisy są , myśle , że jeszcze 5 i bedzie już fajnie :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20530
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Anniken » pt mar 23, 2007 12:14 am

Barthez, ale 500g mielonego za 25 koron to chyba jakas okazja, bo normalnie kosztuje 35-40kr.
Obrazek


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości