NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Tanie gotowanie w Norwegii

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

barthez81
Posty: 91
Rejestracja: czw mar 22, 2007 1:58 am
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: barthez81 » pt mar 23, 2007 3:43 am

kasiad pisze:
Anniken pisze:
Looknelam do panelu, sprawdzic "stan", a tam wszyscy w rzadku siedza na Kulinariach


Ja to ozywiona jestem bo sobie dzis kupilam i przytaszczylam do domku piekarnik. Przez cmentarz na skroty z autobusu wedrowalam, cudem przezylam - "toto" chyba ze 20 kg wazy :lol: . Pizza juz wytestowana, jutro ciasta - do dziela :wiwat:


Piekarnik sie przyda do kolejnego przepisu nie zepsuj go do tego czasu :lol: :wink:

kasiad
Posty: 841
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:12 pm
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: kasiad » pt mar 23, 2007 7:18 am

Niby ja??? zepsuc piekarnik???? Caly dzien bedzie mnie skrecac w pracy na mysl o zaplanowanym pieczeniu makowca na kruchym spodzie, z chrupiaca beza na wierzchu :los:

malgosia
Posty: 1811
Rejestracja: sob mar 10, 2007 10:26 pm
Gender: None specified - None specified

Postautor: malgosia » pt mar 23, 2007 10:05 am

Niekucharki przepis na pizze szybka:
Nalezy zakupic:

chlebki pita
koncentrat pomidorowy
ser

przyprawy posiadamy w domku

To wersja podstawowa .Wersje sobie mozna w rozny sposob urozmaicac-dodajac:miesko lub wedlinke lub rybke lub warzywka lub rozne sery, badz kilka skladnikow razem.

Chlebki pita nakluwamy widelcem , smarujemy koncentratem pomidorowym(mozna troche musztardy dodac).Na to wybrana wersje,posypac ziolami i serem i do cieplego piekarnika na 10-15 minut.
Obiad gotowy.

Niekucharki przepis na pozywny makaron:


Makaron
Creme Freiche(lekka kwasna smietana,oczywiscie moze byc zamieniona na kwasna smietane)
Wedzony losos lub krewetki(losos ma bardzo ostry zapach i smak wiec wystarczy go naprawde nieduzo-malutki kawalek na 4 osoby)
koperek
czosnek
sol
pieprz

Makaron ugotowac,reszte skladnikow razem wymieszac-pycha...


Potrawka z tunczyka
(moj Mily i Slicznota sie zajadaja)


2 puszki tunczyka
cebula
smietana
przyprawy
mozna dodac np troche soku z cytyny


wersja druga-zamiast smietany-koncentrat pomidorowy

Razem na patelni dusimy.
Zjadamy z makaronem.

Moj Mily jak mial sprubowac pierwszy raz to mine mial niewyrazna.Slicznota polubila od poczatku :D

wnuczka.rzeźnika
Posty: 7165
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:00 pm
Gender: None specified - None specified

Postautor: wnuczka.rzeźnika » pt mar 23, 2007 2:41 pm

Tez proste te przepisy Malgosi są i takie urozmaicone . :D

Ciekawe jak to wychodzi cenowo :roll:

Awatar użytkownika
Nasturcja
Posty: 1228
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:03 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Nasturcja » pt mar 23, 2007 2:51 pm

Mialam kiedys znajomego, w szalonych latach studenckich, ktory w sobote rano gotowal ( z rozmachem ) na caly tydzien gar ziemniakow.
Systematycznie codziennie wygrzebywal z ziemniaczanej lodowki porcje do odgrzania, wrzucal na patelnie, rozbeltywal jajko i mleko, polewal beltem ziemniaki i przysmazal.
Dla urozmaicenia posypywal zoltym serem ( to byla ekskluzywna wersja tuz po stypendium ), lub kroil parowke w cala lepka mase ( to znowu wersja tuz po przyjezdzie z domu ).
On na to mowil domowe obiadki ;)

Ale w tamtych czasach, wiadomo, zamiast zjesc, lepiej bylo piwo na Kazimierzu wypic :D
tasak do mięsa, kompres i kieliszek czystej...


forum norwegia
praca norwegia

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20668
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Anniken » pt mar 23, 2007 3:03 pm

Nasturcja pisze:
Ale w tamtych czasach, wiadomo, zamiast zjesc, lepiej bylo piwo na Kazimierzu wypic :D


No to to wlasnie :lol:

A powaznie, inaczej liczy sie wydatki, kiedy sie osiedla w Norwegii i tutaj zyje, a inaczej, kiedy planem jest "tu zarabiac, tam wydawac".

Najwazniejsze to nie popasc w skrajnosc, bo moze sie skonczyc szpitalem :!:
Obrazek

malgosia
Posty: 1811
Rejestracja: sob mar 10, 2007 10:26 pm
Gender: None specified - None specified

Postautor: malgosia » pt mar 23, 2007 9:56 pm

malgosia22 pisze:
Ciekawe jak to wychodzi cenowo :roll:


Nie sa drogie te przepisy.Sprawdze ceny jutro w sklepie.W przyblizeniu:
Tunczyk-ok.9 kr(2 puszki 18)
cebula moze 2 kr
smietana ok 17 kr
lub koncentrat pomidorowy ok 10 kr
No i makaron od ok 12 kr w gore.

Losos z makaronem na 4 osoby wystarczy paczka za 40 kr

chlebki pita to chyba ok 25 kr za 8 (ja zjadam 2 a mezus 3)
ser ok 50 kr(ale starcza go jeszcze na pare sniadan i kolacje :wink: )

j_80
Posty: 1182
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:56 pm
Lokalizacja: Olsztyn
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: j_80 » pt mar 23, 2007 10:30 pm

To ja tez dorzuce cos prostego, taniego i smacznego :)

Zapiekanka z tunczykiem:
2 puszki tunczyka w oleju - 12-16NOK
cebula - 2 NOK
30dkg pieczarek - 6-12 NOK
makaron - 10 NOK

Duza cebule i 30 dkg obranych i pokrojonych w plasterki pieczarek usmazyc na patelni, w miedzyczasie ugotowac makaron (penne lub swiderki). Do naczynia zaroodpornego wylozyc makaron, na to 2 puszki tunczyka w oleju (olej odsaczyc), pieczarki z cebulka i na to kilka plasterkow zoltego sera. Naczynie przykryc i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 40 minut. Taka porcja najedza sie 2 osoby, podawac polane keczupem.

Ja to czasem uskuteczniam na piatkowy obiad, smacznego!
:D

kasiad
Posty: 841
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:12 pm
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: kasiad » pt mar 23, 2007 11:15 pm

a ja dorzuce cos drogiego( a moze i nie...) :roll:

Jak juz wczoraj oznajmilam przytaszczylam kupiony piekarnik do domciu, a dzis juz pol murzynka, w czekoladzie z rodzynkami mamy z Twisterem "za soba" i czekamy z niecierpliwoscia, az nam makowiec ostygnie...ech :D :slon: :slon: :diabel: :diabel:

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20668
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Anniken » pt mar 23, 2007 11:36 pm

Kasiu, z tymi kulinarnymi ekscesami to raczej w watku obok, bo inaczej beda omdlenia :wink: :lol:

Tutaj jadamy siermieznie i tanio :wink:
Obrazek

kasiad
Posty: 841
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:12 pm
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: kasiad » pt mar 23, 2007 11:38 pm

Wiem :oops: , jak skoncze degustacje, podam przepisy - w watku obok :lol:

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20668
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Anniken » pt mar 23, 2007 11:43 pm

Super! :D

I smacznego! :D
Obrazek


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: wuhuilin11 i 76 gości