NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Tanie gotowanie w Norwegii

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
basia.a
Posty: 100
Rejestracja: pn sty 21, 2008 12:56 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: basia.a » wt lut 12, 2008 5:43 pm

Niezły przepis kulinarny....
:roll:

kasiad
Posty: 841
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:12 pm
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Tanie gotowanie

Postautor: kasiad » wt lut 12, 2008 7:07 pm

basia.a pisze:Niezły przepis kulinarny....
:roll:


i jaki tani :wink: :lol:

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: 2ale2 » wt lut 12, 2008 7:09 pm

Ktoś przez Słubice jedzie :?: - no to zapraszam na kawe :D na flaczki się nie pisze - bo też nie lubie :wink:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

Awatar użytkownika
peter
Posty: 461
Rejestracja: czw lip 26, 2007 8:43 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: peter » wt lut 12, 2008 7:40 pm

A ja na złość mu kupiłem..............................
Pół bagażnika samych flaków :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
I właśnie je i tylko je mu zawiozę hehehehehehee. Resztę zostawię, hehehehehehe

bacawitkiewicz
Posty: 2101
Rejestracja: śr lut 28, 2007 8:17 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: bacawitkiewicz » wt lut 12, 2008 8:55 pm

z przyjemnoscia sie spotkam z kolega, odbiore flaki i zaraz potem abrzuce koledze samochod tym swinstwem, a kilka otwartych sloikow wrzuce do srodka do samochodu :beczka: :slon: :diabel:

jarosa11
Posty: 299
Rejestracja: wt lut 12, 2008 10:04 am
Lokalizacja: Norge/Verdal
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: jarosa11 » śr lut 13, 2008 11:42 am

jestem kucharzem z zamilowania (jak moja kobieta ma ze mna dobrze jak jestem w Polsce oczywiscie :wink: ), zajalem sie gotowaniem dla moich wspoltowarzyszy
w zwiazku z tym moge rzucic kilka pomyslow
ceny oczywiscie rozne(rowniez zalezne od sklepu w ktorym kupujemy), propozycje tez...

na wstepie rada: przyprawy wszelakie koniecznie z Polski!
przede wszystkim ze wzgledu na ceny a i wybor w kraju wiekszy
ja tego nei zrobilem i teraz jade o zgrozo tylko na soli pieprzu i papryce :(

ZUPA

moze najpierw chyba najprostsza rzecz jaka mozna zrobic to zupa z mrozonki
kupujemy jakas mrozonke, moze byc groszek marchewka kalafior, wrzucamy do wody i gotujemy
mozna dodac pokrojone w kostke ziemnaiki czy brokuly
wersja super prosta i szybka to dodanie do tego kostek rosolowych zamiast robienia wywaru na miesie
mozna to "zaklepac" maka dodac smietany i gotowe.
koszty na cztery osoby zamkna sie w 50 nok

SPAGHETTI

byla juz tu mowa o spaghetti w roznych postaciach wiec i ja wtrace swoje 3 grosze
porcja dla 4-5 os
makaron wiadomo
dwa sloiki gotowego sosu do spaghetti unce bens lub podobny
przyprawy:sol, pieprz, papryka :lol: oregano
tyle podstawa a teraz mozemy zaczac wariacje na temat
wszystko zalezy od inwencji oraz checi poniesienia dodatkowych kosztow - przeciez ma byc tanie gotowanie
do sosu miecho wiec zaproponuje 3 warianty: mielone, mielone z drobiu lub tunczyk w puszcze (ok 400-500g)
smazac miesko z przyprawami dodajac do tego sos ze sloika i polewajac tym makaron uzyskujemy pyszne danie dla 4-5 osob a zajmie nam to jakies 30 min
wersja bardziej wypasiona to pieczarki wczesniej udusic z cebula i dodac do w/w sosu
ja do tego dodaje jeszcze dwa "psikniecia" ketchupu zeby troche zaostrzyc, jakis inny ostry sos itp
pamietajmy o posypaniu wszystkiego startym zoltym serem
koszt...w stowce sie zmiescimy
smacznego

CDN...

jarosa11
Posty: 299
Rejestracja: wt lut 12, 2008 10:04 am
Lokalizacja: Norge/Verdal
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: jarosa11 » śr lut 13, 2008 11:52 am

CD...

RYBKA

jestesmy w Norge wiec ryba
najtaniej zlowic... w zyciu nei mialem wedki w rekach dopiero tu w Norwegii wiec wiem jakie to moze byc proste :shock:
jesli nie to mozemy wybrac sie na lowy do sklepu
nawet najpiekniejszy losos to koszt ponizej 100 nok za kilogram a to w zupelnosci wystarczy dla 4 osob
mozemy tez wybrac cos z bialych ryb- koszt podobny ok 80-90nok
to ze mozna usmazyc wie kazdy wiec moze troche inaczej
pokrojonego na czesci NAJLEPIEJ lososia przyprawic sola i BIALYM pieprzem, skropic cytryna
ulozyc w naczyniu zaroodpornym, na wierzch rzucic troche masla i oblozyc plastrami cytryny
wlozyc do piekarnika na okolo 40 min
podawac z ziemniakami i np gotowanymi warzywami
pyszne i zdrowe :ok:

jak znajde chwilke albo na specjalne zyczenie :wink: moge jeszcze dorzucik kilka przepisow

Awatar użytkownika
peter
Posty: 461
Rejestracja: czw lip 26, 2007 8:43 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: peter » śr lut 13, 2008 11:58 am

jarosa11 pisze:CD...

RYBKA

jestesmy w Norge wiec ryba
najtaniej zlowic... w zyciu nei mialem wedki w rekach dopiero tu w Norwegii wiec wiem jakie to moze byc proste :shock:
jesli nie to mozemy wybrac sie na lowy do sklepu
nawet najpiekniejszy losos to koszt ponizej 100 nok za kilogram a to w zupelnosci wystarczy dla 4 osob
mozemy tez wybrac cos z bialych ryb- koszt podobny ok 80-90nok
to ze mozna usmazyc wie kazdy wiec moze troche inaczej
pokrojonego na czesci NAJLEPIEJ lososia przyprawic sola i BIALYM pieprzem, skropic cytryna
ulozyc w naczyniu zaroodpornym, na wierzch rzucic troche masla i oblozyc plastrami cytryny
wlozyc do piekarnika na okolo 40 min
podawac z ziemniakami i np gotowanymi warzywami
pyszne i zdrowe :ok:

jak znajde chwilke albo na specjalne zyczenie :wink: moge jeszcze dorzucik kilka przepisow


wsadź go najpierw na 24 godz w cebulę

grzegorz75
Posty: 821
Rejestracja: czw mar 01, 2007 9:49 am
Pochwał: 1
Lokalizacja: Valdres/Oppland
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: grzegorz75 » śr lut 13, 2008 5:44 pm

To i ja coś dodam.
Obiad dla jednej osoby na kilka dni.
Zakupy w Coop prix
960 g kylling boller - 50 NOK
1 kg ryżu - ok 15 NOK
ogórki ze słoika X-tra 13 NOK

Kotleciki na patelnie i podsmażamy, w tym samym czasie woda na ryż i gotujemy ryż wg. przepisu z opakowania.
Czas 30 min koszt 80 NOK.
Jak dla mnie to na 3-4 dni
Można kotlety w sosie zrobić. Kupujemy norsk kjøttkakesaus i pół opakowania na obiad. Zamiennik do ogórków to oriętalna azjatycka sałatka w podobnej cenie, zamiast ryżu można ziemniaki - kupuje luzem bo taniej u mnie.
Grzegorz.

Awatar użytkownika
basia.a
Posty: 100
Rejestracja: pn sty 21, 2008 12:56 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: basia.a » śr lut 13, 2008 7:13 pm

Dołączę swój pomysł: puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym, pęczek zieleniny, suszona bazylia lub zioła prowansalskie.

Zawartość puszki podgrzać, dodać przyprawy, na koniec posypać posiekaną zieleniną. Połączyć z ugotowanym makaronem i posypać parmezanem lub innym startym żółtym, pikantnym serem.

Przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu. Koszt - niewielki.
Smacznego :)

grove3
Posty: 16
Rejestracja: ndz lut 10, 2008 4:29 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: grove3 » pt mar 14, 2008 11:04 pm

To może ja coś dodam .
Nie będzie kosztorysu bo nigdy nie pamiętam cen ale myślę że 4-5 porcji zmieści się w granicach 100 kr .
Wiem że karczek można kupić tanio i wszystko zależy w jakim dniu się kupuje najlepiej sobota .
A więc potrzebujemy
Karczek
ser żółty nie liczymy całości bo zostanie a najtańszy jest chyba już utarty .
majonez też zostanie do jajek np.
6-7 pieczarek zależy ile akurat trafimy kotletów w pudełku
duża cebula
Przyprawy .
Karczek należy mocno rozbić
ja posypuję pieprzem solą i czosnkiem w proszku odrobiną curry nie za dużo żeby nie zrobiła się hinduska potrawa ale przyprawy to już jak kto lubi .odstawiamy na czas przygotowania następnego składnika przejdzie dobrze przyprawami .
Teraz kroimy pieczarki i cebulę w kostkę - drobną , wrzucamy do rondelka i podsmażamy do czasu aż odparuje woda z pieczarek można dodać odrobinę masła oczywiście odrobina soli nie dużo no i tutaj wedle gustu ale ja uważam że pieczarki zawsze powinny być bardziej niż mocno popieprzone ( przyprawa nie cecha charakteru :)
Jak już mamy gotowe pieczarki wykładamy na karczek na każdy kotlet po równo .
Na pieczarki majonez warstwę ok 1/2 cm rozsmarowujemy i na majonez ser tarty ilość zależy od upodobania i portfela . Ja osobiście nie spotkałem osoby która nie lubi sera żółtego zapiekanego w piekarniku więc im więcej tym lepiej , ale nie najtaniej .
Po serku niekoniecznie ale warto dla efektu kolorystycznego i przełamania majonezu paprykę w proszku ostra lub łagodna .
A i jeszcze jedna spraw
a przygotowujemy to wszystko już na blasze wyłożonej folią alu lub jeszcze lepiej na kratce żeby się nie męczyć później z przekładaniem bo zawsze trzeba ser na nowo nakładać .
No i do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni . Ciężko mi powiedzieć ile czasu ale ok 30 min .
Ja nigdy nie patrzę na czas ponieważ po ok 10 min od włożenia do piekarnika jet taki zapach że siedzę na krześle z oczami wlepionymi w szybę i czekam kiedy ser się zarumieni i co 5 min sprawdzam czy karczek już miękki .
Co najlepsze jest w tym wszystkim że nie musimy wszystkich kotletów robić z tymi samymi przyprawami . Na majonez można polać keczup pod pieczarkami posmarować karczek musztardą (co polecam najlepiej ostrą )
W ten sposób za naprawdę bardzo małe pieniądze (oczywiście standard norweski ) mamy pyszne jedzonko na 4-5 dni (jedna osoba) .
A co najlepsze każdy kotlet może inaczej smakować a smak zależy tylko od fantazji kucharza
No i jeszcze jedna rzecz . Zawsze można upiec 2 pieczenie przy jednym ogniu . Ziemniaki w mundurkach w folie alu i razem z karczkiem do piekarnika później tylko na każdy masło utarte z koperkiem i odrobiną soli i mamy obiad który wygląda jak za 600 kr . smakuje jak za 2000 a kosztuje 30 . Jeśli ktoś ma ochotę może się pokusić o wycenę ale ja twierdzę że bardzo tanie a co najważniejsze nie ku-ksu no i nie trzeba śladów zacierać .
Przepraszam za długi post ale o jedzeniu to ja mogę ohoho .
Jak się spodoba będzie następne treściwe i tanie danie na kilka dni w maks 1 godzinę .
Pozdrawiam

wnuczka.rzeźnika
Posty: 7165
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:00 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: wnuczka.rzeźnika » pt mar 14, 2008 11:55 pm

Hej Grove :)
Ja robię tą potrawę ale zamiast karczku przyrządzam piersi z kurczaka lub indyka . Pychotka :ok:


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 82 gości