Norweskie nazwy mąki i użycie

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Nasturcja
Posty: 1228
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:03 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: Nasturcja » sob mar 24, 2007 6:53 pm

podobno czlowiek zyje
:D

ale bez chleba sie nie da

Pieczenie chleba w Norwegii istotna sprawa.
W zadnym chyba innym kraju nie spotkalam sie z taka iloscia roznego rodzaju mak przeznaczonych wlasnie do wypieku chleba.
Miloby bylo, jakby jakas doswiadczona chlebiarka nam te maczne rodzaje przyblizyla ;)

Niektore to nawet maja specjalne maszynki i pachnie potem pod oknami ten chlebek na pol ulicy ;)

No i prosze sie podzielic jak ten wasz chrupki, smaczny i wspanialy chlebek pieczecie.
tasak do mięsa, kompres i kieliszek czystej...


forum norwegia
praca norwegia

Iwones
Posty: 1607
Rejestracja: sob mar 03, 2007 10:14 am
Gender: None specified - None specified

Postautor: Iwones » sob mar 24, 2007 7:13 pm

Jestem pierwsza :lol:


Chleb z otrębami:

Składniki na rozczyn:

10 dag drożdży
1/2 szkl mleka
1 łyżka cukru
mąka tyle żeby rozczyn był dość gęsty(mówi się jak gęsta śmietana :lol: )

Gdy rozczyn wyrośnie wlać go do:

1kg mąki pszennej,wymieszanej z 1,5 szkl otręb pszennych,3,5 szkl letniej wody,1 łyżke soli,2 łyżki siemienia lnianego,1 łyżke słonecznika,1 łyżke sezamu i co tam jeszcze komu pasuje.

Wszystkie składniki wyrobić dokładnie z rozczynem(a może zaczynem?)

Przełożyć do foremek(ja kupuje takie aluminiowe keksówki)

Piec ok.50 min(w zależności od wielkości foremek) w 180 st.

Mam jeszcze inne przepisy,ale podam później :wink:

barthez81
Posty: 91
Rejestracja: czw mar 22, 2007 1:58 am
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: barthez81 » sob mar 24, 2007 7:41 pm

Apropos ilości mąk i wogóle chlebów....

Co do chlebów to gdzieś się natknąlem w którymś poście na kolekcjonera opakowań nieźle :lol: POZDRAWIAM KOLEKCJONERA

A jesli idzie o mąki to o zgrozo :? pierwsze moje zakupy kiedy to potrzebowalem zwyklej mąki przennej utkwią mi w pamieci na dlugo...
Otóż mój norweski żaden, angielski początkujący i rób tu czlowieku zakupy ani przeczytac ani zapytac pani ekspedientki...

Skonczylo sie tak że dopiero za 5 podejsciem kupilem wlasciwy produkt :roll:

To nie imbecylizm a zamotany przyjezdny w pierwszym tygodniu swojego pobytu :P

Co do przepisów niestety nie posiadam żadnego...

barthez81
Posty: 91
Rejestracja: czw mar 22, 2007 1:58 am
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: barthez81 » sob mar 24, 2007 7:43 pm

pszenica :oops: :roll: :P

malinka66
Posty: 1424
Rejestracja: śr lut 28, 2007 6:14 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Postautor: malinka66 » sob mar 24, 2007 7:44 pm

Boooooshe,ale Ty Iwones gospodyni jestes :shock: ,naprawde.Czasami pieke chleb w maszynce do tego przeznaczonej,kupiona na allegro za niecale 90zl i rewelacja,chociaz niestety musze sie przyznac,ze korzystam z gotowych mieszanek kupionych w Lidlu.Jeszcze cieply jest przepyszny...Obrazekz samym maslem,z niczym innym nie smakuje...

Iwones
Posty: 1607
Rejestracja: sob mar 03, 2007 10:14 am
Gender: None specified - None specified

Postautor: Iwones » sob mar 24, 2007 7:52 pm

Eee tam zaraz gospodyni,lubie swojskie wyroby i domownicy lubią,
więc robie żurek,konfitury,ogórki i takie tam inne chlebki :lol:

:D :D :D :lol: :lol: :lol: :P :P :P :wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Nasturcja
Posty: 1228
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:03 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Nasturcja » sob mar 24, 2007 8:13 pm

Iwones :) wiedzialam ze na Twoja Moc z Kuchni mozna liczyc ;)

Moj ulubiony chlebek
wyniesiony ze stron slynnej Jezycjady Malgorzaty Musierowicz
kto czyta ten wie :)


2 potezne zabki czosnku prosze obrac i zmiazdzyc na deseczce, rozcierajac go z 1/2 lyzeczki soli.
Polowke pieciodekagramowej kostki drozdzy prosze rozetrzec w naczynku letniego mleka oraz pol lyzeczki cukru.
Pol kilo maki wsypac do miski, dodac 1/4 kostki masla lub margaryny (roztopic i ostudzic !) oraz 2 lyzki oliwy.
Dorzucic czosnek, roztarty z sola, wlac mleko z drozdzami i energicznie wyrabiac plaska drewniana kopystka.
Kiedy ubite ciasto bedzie juz na tyle gladkie, by odstawalo od scianek miski - pozwalamy mu urosnac.
Ustawiamy miske w cieplym miejscu i nakrywamy, lniana, czysta sciereczka. Po pol godzinie powinno podwoic swoja objetosc.
Wtedy nakladamy je do podluznej lub okraglej formy, wysmarowanej tluszczem, smarujemy po wierzchu zoltkiem i posypujemy naszymi ulubionymi ziolami lub kminkiem czy czarnuszka.
Pieczemy chlebek w stalej temperaturze 200 stopni, tak dlugo, az wyrosnie, popeka apetycznie i slicznie sie zrumieni.

Pyszny to chlebek i na cieplo, i na zimno.
Kto lubi, moze wrzucic do ciasta przed pieczeniem np. smazone pieczarki lub zapiec w chlebku kilka mlodych cebul, albo nawet klopsiki miesne.


Mozna dodawac przerozne ziola, a nawet ziarna, wrzucac w chlebek cale zabki czasnku lub cebulki dymki. Pychota :)


Wlasnie, ktora zna sie na norweskich makach ?
Mnie zanim udalo sie kupic wlasciwa, udalo sie nabyc takze cztery inne rodzaje po drodze do celu ;)
tasak do mięsa, kompres i kieliszek czystej...





forum norwegia

praca norwegia

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20600
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Anniken » sob mar 24, 2007 8:52 pm

Doswiadczona chlebiarka nie jestem :lol: , ale poszlam po sciage do mlyna :wink:


Fibra Fullkorns hvetemel

http://www.mollerens.no/produkter/mel/f ... temel.html

Skladniki: bogata w fibry mąka pszenna, mielona ze wszystkim, drobny przemiał.
Zastosowanie: Zupy, sosy, wypieki pszenne



Grovbakstmel

http://www.mollerens.no/produkter/mel/Grovbakstmel.html

Skladniki: mąka pszenna sitkowana drobnego przemiału, mąka pszenna pierwszego przemiału, oraz mąka żytnia pierwszego przemiału.
Zastosowanie: chleb i bułki razowe, pizza



Siktet Hvetemel (to ta "zwykla" mąka :wink: w paczkach 1 lub 2kg )

http://www.mollerens.no/produkter/mel/Hvetemel.html

Skladniki: mąka pszenna sitkowana drobnego przemiału
Zastosowanie: wszędzie



Siktet rugmel

http://www.mollerens.no/produkter/mel/S ... ugmel.html

Składniki: mąka żytnia sitkowana drobnego przemiału
Zastosowanie: pieczywo, chrupki chlebek, lefser, flatbrød (płaty chlebowe)



Sammalt rug fint

http://www.mollerens.no/produkter/mel/s ... _fint.html

Skladniki: Mąka żytnia niesitkowana drobnego przemiału
Zastosowanie: pieczywo razowe, pizza, chrupki chleb, płaty chlebowe



Sammalt rug grovt

http://www.mollerens.no/produkter/mel/s ... grovt.html

Skladniki: Mąka żytnia niesitkowana pierwszego przemiału
Zastosowanie: pieczywo razowe, pizza, chrupki chleb i paty chlebowe



Siktet speltmel

http://www.mollerens.no/produkter/mel/s ... ltmel.html

Skladniki: Mąka orkiszowa sitkowana
Zastosowanie: wszędzie
Uwaga: słabo toleruje zagniatanie



Hvete sammalt fint

http://www.mollerens.no/produkter/mel/H ... _fint.html

Skladniki: mąka pszenna niesitkowana drobnego przemiału
Zastosowanie: pieczywo, chleb chrupki, płaty chlebowe



Hvete sammalt grovt

http://www.mollerens.no/produkter/mel/H ... grovt.html

Skladniki: mąka pszenna niesitkowana pierwszego przemiału
Zastosowanie: pieczywo razowe, chleb chrupki, płaty chlebowe



Hvete helkorn

http://www.mollerens.no/produkter/mel/H ... lkorn.html

Skladniki: częściowo tłuczone ziarna pszenicy
Zastosowanie: jako dodatek w wypiekach, zwłaszcza pieczywo
Uwaga: Należy moczyć przed zastosowaniem aż ziarna zmiękną



Byggmel

http://www.mollerens.no/produkter/mel/Byggmel.html

Skladniki: częściowo sitkowana mąka jączmienna
Zastosowanie: gofry, pyzy



Økologisk siktet hvetemel

http://www.mollerens.no/produkter/mel/O ... temel.html

Skladniki: Ekologiczna mąka pszenna
Zastosowanie: wszędzie



Økologisk sammalt hvete grovt

http://www.mollerens.no/produkter/mel/O ... mmalt.html

Skladniki: ekologiczna mąka pszenna niesitkowana pierwszego przemiału
Zastosowanie: pieczywo razowe, chleb chrupki, płaty chlebowe



Sammalt spelt

http://www.mollerens.no/produkter/mel/S ... spelt.html

Skladniki: mąka pszenna orkiszowa pierwszego przemiału
Zastosowanie: wszędzie
Uwaga: słabo toleruje zagniatanie



Wiecej na stronie:

http://www.mollerens.no/produkter/mel/




Tylko u nas, na http://www.forum-norwegia.pl! Wielkie wypieki! :D :lol:
Obrazek

Anka
Posty: 42
Rejestracja: pn maja 14, 2007 12:57 pm
Lokalizacja: nes
Gender: None specified - None specified

Postautor: Anka » śr maja 23, 2007 9:24 am

myślałam ze tylko ja " sie wypiekam" :D z racji tego ze jestem nieco odcieta od samochodu czasami cos trzeba bylo robic kiedy chleb sie skonczyl... i tak mozolnie i zaczynajac od roznych tworow , ale juz wypiek na tzw" oko " opanowalam mimo ze to przepis nie sciagniety z prasy fachowej wychodzi dosc smaczny chlebek

w zaleznosci od tego czy chlebek ma byc jasniejszy czy ciemniejszy dodaje wiecej maki ciemnej ze slonecznikiem lub sezamem zalezy co mam - pol na pol z baila daje okolo 1 kg miesznaki
kostka drozdzy z dwoma lyzkami cukru do szklanki z ciepla wodą i co najwazniejsze - ( pewnie moze byc mleko ale mleko nigdy sie w lodowce nie ostanie wiec woda tez sie sprawdza) - czekam az zrobi sie kozuch i wlawam do miski w ktorej jest maka- przyprawiona - ( woda z drozdzami musi byc ciagle jeszcze ciepla - na mace kozuch fajnie rosnie szybko i tu uwaga jesli woda bedzie juz chlodna zakalec gwarantowany - jesli wody z drozdzami bedzie za malo tez klapa wiec lepiej troche wiecej i podsypac maką ( 3/4 szklanki )
Jesli w czasie mieszania - wyrabiania mąki z drozdzowym kozuchem wszystko jest jeszcze cieplutkie i miecitkie - chlebek bedzie pyszny - jesli wszystko zimne i twarde - mozna od razu wyrzucic :twisted: czsami dodaje troche oliwy z oliwek z racji tego ze oliwa i oliwki sa ukochanym produktem naszym - wszystko przykrywam scieraczka i czekam pol godziny az wyrosnie a potem do pieca 180 - na 40 minut
w zaleznosci od smaku doprawiam albo na ostro , albo dodaje platki owsiane i slonecznik , albo bardziej na slodko ..... pare razy na poczatku ptaki mialy co jesc ale teraz wychodzi bardzo dobry i ma powodzenie wsrod konsumentow ;-) marze jednak o automacie ktory wszystko zrobi za mnie
pozdrawiam Anka

moniha
Posty: 806
Rejestracja: śr lut 28, 2007 8:40 pm
Lokalizacja: czarodziejska gora
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: moniha » śr maja 23, 2007 10:29 am

Anniken wielka jestes jak zawsze :lol:
metoda prob i bledow tez zaliczylismy rozne maki
zanim trafilismy na ta wlasciwa
no ale teraz to juz wszystko wiadomo :lol:
Przeszlosc chce sztukmistrz zobaczyc,
wpatrujac sie w przyszlosc ciemna.
Z ust Jego, w otchlan dwoch swiatow, zew plynie:
"Ogniu - pojdz za mna"

forum norwegia

Awatar użytkownika
siunia
Posty: 284
Rejestracja: pn cze 04, 2007 5:56 pm
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: siunia » sob cze 09, 2007 7:47 am

Wiekie dzięki za podpowiedz o rodzajach mąki bo ja zawsze sie godzine zastanawiam zanim kupię, a czasem potrzebne są różne rodzaje.

oligiusz
Posty: 68
Rejestracja: pn gru 10, 2007 2:44 am
Lokalizacja: Bergen
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: oligiusz » czw kwie 19, 2012 11:44 pm

Jestem w szoku, ze tu tyle roznego rodzaju mak jest. Ja myslalem, ze tylko jeden rodzaj jest :oops: :oops: Moze to tak dobrze w Oslo? Chce kupic maszynke do pieczenia chleba, kupilem juz do paczkow... a w instrukcji pisze, ze maka i nie pisze jaka. Zrobie w sobote obeznanie w sklepie... Jak mi paczki zasmakuja to kupie maszynke do chleba...
0_0


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 96 gości