NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Norweskie nazwy mąki i użycie

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Lindemans
Posty: 895
Rejestracja: pt lip 06, 2012 8:18 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: Lindemans » śr paź 10, 2012 2:19 pm

Jest to zwyczajna maka pszenna. Odpowiednik polskiej tortowej maki w Norwegii nie istniej. Mozna sie ratowac kilkakrotnym przesianiem przes sito. Bedzie bardziej puszysta. Ogolnie maka pszenna w Norwegii jest "ciezejsza" i troche ciemniejsza niz w Polsce. Natomiast ja nie mam problemow z pieczeniem biszkoptu na tort, czy innych ciast.
Jedyne co mi przeszkadza, to ze pierogi po ugotowaniu sa takie troche ciemniejsze :D

wrona77
Posty: 298
Rejestracja: pn sty 11, 2010 1:10 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: wrona77 » czw wrz 05, 2013 11:33 am

Zakwas przywiozłam sobie z Polski, hoduję go od kwietnia, zrobiłam go na mące żytniej 720. Wzięłam z Polski 1. kg tej mąki (nie miałam pojęcia jak tu jest z mąkami) i chleb, który zwykle piekłam na bazie tej mąki wyszedł jak zawsze, żytni, ale nie ciężki. Mąka polska się skończyła i zaczął się oczopląs przy tutejszych półkach z mąkami. Kupiłam Sammalt Rug finmalt Mollerens - mąka żytnia, wizualnie przypominała tę 720 z polski. Do dokarmiania zakwasu idealna, ale chleb na niej wyszedł b. ciężki i ciemny - rodzina woli lżejszy. Więc zaczęłam piec biały chleb (z blogu Liski pracownia wypieków), oparty na 0,5 kg białej mąki, zakwasie i drożdżach. Nie wychodzi biały :D. Przypomina żytni z mąki z Polski. Wszystkim smakuje, pięknie się dopieka.

Zakwas wykorzystuję na barszcz. 1. raz ugotowałam barszcz na zakwasie tutaj w Norwegii. Kiedy wlałam tę mąkową ciapaję do garnka pomyślałam, że to nie może być dobre....Ale zakwas się rozgotował i wyszła pyszna zupa :)

Jeśli macie więc ochotę na swój zakwas polecam tę mąkę: Sammalt Rug finmalt Mollerens

:D

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: lukaszrz » pn maja 18, 2015 3:55 pm

17 maja wszystko zamkniete a ja bylem zbyt leniwy aby udac sie do pakistańskich sklepów na gronland.
W domu tylko maka. Nic zadnych jajek, oleju. I wykonalem podplomyki - najstarsze znane ludzkosci pieczywo.
Make zagniata sie z woda w geste ciasto z jedynie odrobina soli. Taka mase nastepnie mozna upiec w piecu ale ja polozylem w cienkich warstwach na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy sie zarumienilo z obu stron na brazowo okazalo sie ze takie ciasto jest przepyszne. Im ciensze warstwy tym okazywalo sie lepsze.
Wg roznorakich przepisow mocna do tej masy dodac odrobine drozdzy, cebulki czy tez jajko, utłuczone ziemniaki lub/i wszelki inne przyprawy. Czas przygotowania to bylo jakies 15 minut a wyszlo super.

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: H-Element » pn maja 18, 2015 5:08 pm

Najlepiej jakbyś włożył ciasto do lodówki na dwie godziny i później robił. ;)
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

Awatar użytkownika
jozefina1970
Posty: 417
Rejestracja: śr wrz 26, 2012 2:10 pm
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: jozefina1970 » wt maja 19, 2015 8:14 am

Babcia piekła mi coś takiego z ciasta makaronowego (tu już jajka musiałyby być) na blaszce od pieca kuchennego - mniam :love:

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: lukaszrz » wt maja 19, 2015 9:40 am

rozpędzony sukcesem podpłomyka wczoraj wykonałem w proporcji maki 2:1 pszenna/orkiszowa dodatkowo z wody, odrobiny kefiru i oleju oraz drozdzy pierwszy w zyciu chlebek; nie spodziewalem sie ze to takie dobre wyjdzie :)

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: H-Element » wt maja 19, 2015 4:07 pm

Czyli dwie pszenne, dodaj trochę żytniej razowej 2000. ;-)
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: lukaszrz » wt maja 19, 2015 10:09 pm

jest jeszcze góralska wersja podpłomyków, tzw Moskale, gdyż więźniowie rosyjscy za I wojny takie robili
Otóż do ciasta dodaje się masę z rozbitych ugotowanych ziemniaków i dalej tak samo. Proste i pycha.

Pestka
Posty: 4
Rejestracja: śr lis 18, 2015 7:35 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: Pestka » pn lut 29, 2016 11:48 pm

W takim razie jaką nazwę ma odpowiednik polskiej MĄKI PSZENNEJ CHLEBOWEJ TYP 750? Istnieje taki w Norwegii?

jankowal68
Posty: 1
Rejestracja: pt paź 26, 2018 3:07 pm
Gender: None specified - None specified

Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: jankowal68 » pt paź 26, 2018 3:21 pm

Ja również czytam i jestem pełen podziwu tak konstruktywnych postów. Nie jestem fachowcem ale również zerknąłem na mąki ale w Polskim młynie i z tego co się zorientowałem to chodzi o typ mąki. Który decyduje o długości wypieku i innych parametrach.
Łatwiej by było coś więcej napisać jak by ktoś pomógł mi dopasować nazwy mąk z Polski do nazw norweskich.
Listuje nazwy mąki, może ktoś będzie znał norweskie odpowiedniki:

MĄKA PSZENNA TORTOWA typ 450
MĄKA PSZENNA POZNAŃSKA typ 500
MĄKA ORKISZOWA typ 750
MĄKA PSZENNA CHLEBOWA JASNA typ 750
MĄKA PSZENNA CHLEBOWA typ 750
MĄKA ŻYTNIA typ 750
MĄKA ORKISZOWA typ 1750
MĄKA PSZENNA RAZOWA typ 1850
MĄKA ŻYTNIA typ 2000


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 78 gości