NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Norweskie nazwy mąki i użycie

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: 2ale2 » pt kwie 20, 2012 9:03 am

Oligiusz, w No masz duzy wybor gotowych mieszanek , do ktorych dodajesz chyba( nie sprawdzalam) tylko wode i pieczesz pyszny chlebek. http://www.regal.no/Produkter/Brod/
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

giorgos
Posty: 1038
Rejestracja: sob sty 26, 2008 1:25 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: giorgos » pt kwie 20, 2012 10:16 am

Wiele razy zabieralem sie do wypieku pawdziwego chleba na zaczynie,bialego i czarnego,zytniego i przennego,bez pomocy chemicznych dodatkow,bez drozdzy.

Sa tu piece w ktorych mozna wypiekac ze dwadziescia bochenkow naraz.
A poniewaz bardzo lubie dobry chleb,bede musial w koncu sprobowac.
Przepisow jest cale mnostwo w sieci.

oligiusz
Posty: 68
Rejestracja: pn gru 10, 2007 2:44 am
Lokalizacja: Bergen
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: oligiusz » sob kwie 21, 2012 11:26 pm

dzieki 2ale2 dodalem strone do ulubionych, teraz szukam jakiejs maszynki, coby nie za duza byla (gdzie to wszystko trzymac?) i co by sie dalo ja w zmywarce umyc najlepiej :wink:
0_0

majmaik
Posty: 1
Rejestracja: pn cze 25, 2012 5:28 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: majmaik » pn cze 25, 2012 5:54 pm

Witam
Tez miałam problem z doborem mąki do pieczenia chleba.
W końcu udało mi się znaleźć w internecie podpowiedź na różnice między mąką pszenną, a mąką pszenną chlebową.
Druga powinna mieć zawartość białka powyżej 11g.
W sklepach w Norwegii są mąki pszenne dwóch różnych firm (w zależności w którym sklepie kupujemy).
I tak mąka Siktet hvetemel firmy Møllerens (biało-niebieskie opakowanie) ma zawartość białka 10,7g/100g, natomiast mąka Siktet hvetemel firmy Regal (biało-czerwone opakowanie) ma białka 13g/100g
Wprawdzie w pieczeniu chlebów i bułek jestem nowicjuszem ale chleby wychodzą mi zdecydowanie lepsze na mące firmy Regal. Do pieczenia bułek natomiast często mieszam pół na pół:)
Miłego pieczenia
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xp2012
Posty: 456
Rejestracja: ndz kwie 15, 2012 2:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: xp2012 » pt wrz 21, 2012 3:49 pm

czy ktos tu robił sam zakwas na zurek czy barszcz biały? i z której mąki...

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: mariolcia_1 » pt wrz 21, 2012 4:34 pm

nie wiem ja sa opisane mąki w No, ale do chleba na zakwasie musi być mąka typ min 800, im więcej tym lepiej ale zaczyn musi ładnie popracować :)

ale jak się wyhoduje ładny zakwas to chlebek jak marzenie .. jak słabszy to zawsze można dodać troszkę drożdży i też jest dobry, przynajmniej wiadomo co w nim jest :)

Lindemans
Posty: 895
Rejestracja: pt lip 06, 2012 8:18 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: Lindemans » pt wrz 21, 2012 4:42 pm

Jak najdrobniejsza (finmalt) maka zytnia (rugmel). Zalewam w wiekszym sloiku surowa, ciepla woda(gesciejsze niz na nalesniki) i zostawiam na podlodze w lazience, bo tam ekstra podgrzewa). Udaje sie przecietnie 2 na 3 razy :mrgreen:
Niejednokrotnie, jak postoi dluzej, to niezle alkoholem zaciga :lol:
W ten sam sposob mozna zrobic zakwas na chleb. Ja czesto zalewam kromki z poprzedniego, razowego chleba (bez drozdzy)). Zakwas z takich suszonych kromek wychodzi ekstra, ale trzeba miec je na rozmnozenie na poczatku.
To tak, jak z kura i jajkiem :wink:

Awatar użytkownika
xp2012
Posty: 456
Rejestracja: ndz kwie 15, 2012 2:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: xp2012 » pt wrz 21, 2012 5:13 pm

dzieki wielkie jutro robie nie ma lipy :) a sama pieczesz ten chlebek czy może byc tutejszy też?

Lindemans
Posty: 895
Rejestracja: pt lip 06, 2012 8:18 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: Lindemans » pt wrz 21, 2012 5:30 pm

Pieke sama, bo tutejszy to raczej nie na zakwasie, nie ten zwykly ze sklepu. Chciaz smakowo maja naprawde dobre chleby. Sa miejsca gdzie jeszcze pieka chleb na zakwasie, ale to takie folklorystyczno-turystyczne okazje.
Zakwas mam zawsze, bo jak wstawisz do lodowki, to nawet za kilka tygodni jest dobry, zlasuje sie na dnie jak drozdze, a na wierzchu ustoi sie cos a`la brazowy,kwas chlebowy. Raz na kilka tygodni zawiazuje faruch i jazda. Do czesci ciasta dodaje przed wlozeniem do blachy olej z oliwek i duzo posiekanego rozmarynu. Jak wystygnie, to tylko ichnie dobre maslo i umieramy cala rodzina :wink:

Awatar użytkownika
xp2012
Posty: 456
Rejestracja: ndz kwie 15, 2012 2:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: xp2012 » pt wrz 21, 2012 5:36 pm

Dzięki wielkie :) trza wypróbowac,ale najpierw zakwas...pózniej wypróbuje ten z rozmarynem..nie jadłam nigdy :o więc czas spróbowac...:)

dalia
Posty: 45
Rejestracja: sob sie 18, 2012 9:52 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: dalia » wt paź 09, 2012 11:29 pm

A mąka tortowa, na biszkopt i inne ciasta to która? b

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Norweskie nazwy mąki i użycie

Postautor: mariolcia_1 » śr paź 10, 2012 10:21 am

siktet hvetemel


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 65 gości