Norweski online u Anniken: Letnia Promocja - Zajęcia Indywidualne już od NOK 99 i GRATISY :kwiat: Zobacz więcej

Kulinarna wirtuozeria dla zalatanych ;)

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20601
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Anniken » wt maja 29, 2007 1:08 am

Bardzo ciekawy przepis.
Zdecydowanie komponuje sie w nasza ksiazke kucharska dla Gospodyn Kreatywnych co nie maja czasu ni weny.
Zawiera rowniez fachowa dla tej kategorii terminologie, jak: "doprawione wedlug uznania", "powpychac" i "wrzucic". To lubimy tutaj :lol: :ok:
Obrazek

Awatar użytkownika
siunia
Posty: 284
Rejestracja: pn cze 04, 2007 5:56 pm
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: siunia » czw cze 14, 2007 12:11 pm

2ale2 super przepis na ten kalafior, jeszcze nie słyszałam o tym, bo ja zazwyczaj smażyłam tylko na mąśle z dodatkiem bułki tartej

Awatar użytkownika
siunia
Posty: 284
Rejestracja: pn cze 04, 2007 5:56 pm
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: siunia » czw cze 14, 2007 12:14 pm

A co do majonezów dla mnie najlepszy MAJONEZ KĘTRZYNSKI, ale słyszałam że KIELECKI ma bardzo podobny smak.
A wiecie może czy można tu tupić jakiś "przyzwoity" majonez???

j_80
Posty: 1182
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:56 pm
Lokalizacja: Olsztyn
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: j_80 » czw cze 14, 2007 4:51 pm

Wyprobowalam chyba wszystkie mozliwe, bo bez majonezu zyc nie moge :roll: Najlepszy jest holenderski z Lidla. Trzeba jednak uwazac, bo tam sa 2 rodzaje, jeden w mniejszym sloiczku, na ten trzeba uwazac, nie da sie go rozsmarowac, to jakas majonezowata galareta. W wiekszym sloiczku, chyba 600g, nazwa zaczyna sie na O i chyba ma apostrof...sorry, nie pamietam dokladnie, bo ostatnio przemycilam zgrzewke dekoracyjnego :wink:

Awatar użytkownika
siunia
Posty: 284
Rejestracja: pn cze 04, 2007 5:56 pm
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: siunia » czw cze 14, 2007 7:08 pm

oj chyba bede musiała powiedziec żeby mi ktoś przywiózł z Polski, na szczęście duzo osób teraz jeździ.
No i my jedziemy na 2 tyg wakacji do polski, wiec trzeba sie zaopatrzyć w majonez :)

Awatar użytkownika
PumaIM
Posty: 93
Rejestracja: czw mar 08, 2007 10:04 am
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Gender: None specified - None specified

Postautor: PumaIM » sob cze 16, 2007 3:00 am

Znalazłam i wypróbowałam z powodzeniem rewelacyjnie prosty przepis na kartoflankę z kiełbaskami 8)
Jedyne, co w nim jest czasochłonne, to obieranie ziemniaków :wink:
Zamiast frankfurterek użyłam białej kiełbasy, no i nic nie miksowałam - nie lubię.
I have not lost my mind - it's backed up on disk somewhere.

stille
Posty: 3813
Rejestracja: śr lut 28, 2007 6:44 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Postautor: stille » ndz sie 12, 2007 6:00 pm

kolorowa salatka ;]

podam przepis na salatke, nie wiem czy tu czy do przepisow. przygotowanie proste i szybkie. efekt - mniam. zaczynamy :D

skladniki:
- makaron ryzowy (nitki) - 1 opakowanie
- paluszki krabowe - 2 opakowania
- kukurydza w puszce - 1 puszka
- ogorek surowy - sztuk 1
- majonez lub jogurt naturalny - ilosc wg uznania ;)


gotujemy w garnku wode, osolona 1 lyzeczka soli. gdy sie zagotuje, wylaczyc. wsypac makaron. potrzymac w tej wodzie 5 minut. na sito, do przesuszenia. a po przestygnieciu makaron dobrze jest pokroic (bo jest dluuuuuugi i ciezko sie je ;P )

szykujemy miche :P wsypac kukurydze, pokrojonego w kosteczke ogorka i pokrojone paluszki krabowe. dodajemy pokrojony makaron. laaaaaadnie mieszamy. na koniec dolozyc trza kilka lyzek majonezu lub jogurtu naturalnego. przemieszac.

najlepiej odstawic do lodowki na jakies 10 minut.

a pozniej za lyzeczki i smacznego.

przygotowanie zajmuje okolo 20minut, razem z gotowaniem makaronu, szykowaniem salatki i odstawianiem do lodowki.

salatka jest pyszna, niskokaloryczna, pieknie wygladajaca i zdrowa. u mnie podaje sie ja na kazdej uroczystosci rodzinnej, bo raz zaserwowana zrobila furrore. smakuje wszystkim ;)
Nå er det bare ork liksom... venter på ferie se :P

førskolelærerstudent

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8095
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: KARRRAMBA » sob mar 29, 2008 2:42 am

W imieniu meskiej czesci forum (mam nadzieje ze mnie wszyscy popra) wyrazam glebokie oburzenie i sprzeciw przeciwko karmieniu nas daniami z torebki. My faceci zaslugujemy na smaczny obiad z dwoch dan i domowe ciasto. Precz z torebka, precz z torebka.....

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20601
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: Anniken » sob mar 29, 2008 3:10 am

KARRAMBA, nic nie boj, nawet nie wiesz, kiedy jadasz papu z torebki, i rączki calujesz za "domowy" obiadek :lol: :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
PumaIM
Posty: 93
Rejestracja: czw mar 08, 2007 10:04 am
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: PumaIM » sob mar 29, 2008 3:55 pm

Anniken pisze:KARRAMBA, nic nie boj, nawet nie wiesz, kiedy jadasz papu z torebki, i rączki calujesz za "domowy" obiadek :lol: :wink:

Hehe, dokładnie to chciałam powiedzieć :twisted: "Wirtuozeria" w tytule wątku polega na takim spożytkowaniu torebek, pudełek, puszek i innych papu-pojemników, żeby efektem było danko świeże, pachnące i rozpływające się w dziobie :lol:
I have not lost my mind - it's backed up on disk somewhere.

Awatar użytkownika
duemi
Posty: 611
Rejestracja: pn wrz 17, 2007 2:50 pm
Gender: None specified - None specified

Re:

Postautor: duemi » sob kwie 05, 2008 9:57 pm

Anniken pisze:Drogie Kreatywne Gospodynie, odkrylam kolejny niezbednik na naszych stolach.

TO:

Obrazek


Prawdziwy tort z owocami!!! Obrazek

Pyszny :zakochana:
Powaznie - krem swiezutki i nie przeslodzony, biszkopt, waniliowy krem w nadzieniu i truskaweczki na gorze. Kupcie i przekonajcie sie, ze mowie prawde. Lezy w zamrazarkach. O mamo, juz prawie cale zjadlam, jutro polece kupic wiecej :lol:


potwierdzam pychotka!!!!!!!
nawet jak jest przeterminowany jak mój :lol: :lol:

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Re:

Postautor: 2ale2 » ndz kwie 06, 2008 9:02 am

duemi pisze:potwierdzam pychotka!!!!!!![/color] nawet jak jest przeterminowany jak mój :lol: :lol:


jak był zamrożony to termin wraz z nim- więc nie powinno byc żadnych rewolucji po spożyciu :lol: :wink:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 80 gości