NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Kulinarna wirtuozeria dla zalatanych ;)

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

magbeth
Posty: 2383
Rejestracja: sob paź 13, 2007 6:30 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: magbeth » ndz maja 16, 2010 2:27 pm

Dlaczego ptaka trzeba udusic cebula lub pora a nie obciac leb? :strach: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Na tak postawione filozoficzne dictum nie mam odpowiedzi, aczkolwiek ja osobiście w domu nie posiadam toporka...ani gilotynki...i ciągotek do procederu też mi brak i dlatego ostanę przy skrytobójstwie warzywnym ;) słowoczepiaczu mrożony ;) :diabel: :diabel: :diabel:

I żeby rozwinąc temat innych zwierząt duszonych to jeszcze taki przepis: tym razem bierzemy schab, znów tą nieszczesną cebulę i powtarzamy czynności jak z kurczakiem czyli duszenie :mrgreen: Jak drań zmięknie to przekladamy go do żaroodpornego naczynia, zalewamy wcześniej przygotowaną cebulową zupką "z tytki", posypujemy serem, przyprawami i wioo do piekarnika. Trzymamy według uznania. Wyciągamy.Jemy.

:D

Awatar użytkownika
mmusia2
Posty: 3372
Rejestracja: czw sie 28, 2008 9:54 pm
Lokalizacja: Bergen
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: mmusia2 » pn maja 17, 2010 12:58 am

Kurde zglodnialam okropnie na samą mysl o tym miesiwie duszonym :strach: ale,ze na kolacje juz za pozno a na sniadanie za wczesnie napije sie wody :mrgreen:
Śpieszmy się kochać mężczyzn, tak szybko głupieją :)

magbeth
Posty: 2383
Rejestracja: sob paź 13, 2007 6:30 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: magbeth » pn maja 17, 2010 5:47 pm

mmusia2 pisze: na kolacje juz za pozno a na sniadanie za wczesnie napije sie wody :mrgreen:


Musiu i tym samym osiągnęłaś absolutny szczyt w wirtuozerii dla zalatanych. Malo roboty - a jaki efekt :mrgreen:
Jeszcze jak ładnie szklankę przystroisz to będzie uwertura, że hoho :)

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: 2ale2 » pn maja 17, 2010 5:58 pm

magbeth pisze:
mmusia2 pisze: na kolacje juz za pozno a na sniadanie za wczesnie napije sie wody :mrgreen:


Musiu i tym samym osiągnęłaś absolutny szczyt w wirtuozerii dla zalatanych. Malo roboty - a jaki efekt :mrgreen:
Jeszcze jak ładnie szklankę przystroisz to będzie uwertura, że hoho :)


az zaksztusiłam sie ciachem Magbeht niezle to ujelas :beczka: :beczka: :beczka: :beczka: :beczka: :beczka: :beczka: :beczka: :beczka:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20743
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: Anniken » wt gru 28, 2010 10:55 am

Troche pozno, ale moze przyda sie w przyszlym roku :wink:

Gotowe pepperkaker, wylozone na blache i ostroznie podgrzewane w piekarniku, sieja po domu zapach pieczonych "wlasnymi rencami". Powaznie :lol:


I dzieki dla Grzesia za przepis na gløgg, ktory wrzucil na ostatnim spotkaniu przed Swietami. Nammis! :love:

Czerwone wino, troche wody dla przyzwoitosci, bakalie (migdaly i rodzynki), garsc gozdzikow, cynamon, duzo cukru, podgrzac i lac w siebie oraz w gosci do oporu :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: 2ale2 » wt gru 28, 2010 4:16 pm

Krem cebulowy z grzankami
8 srednich cebul
1 lyzka masla
szczypta soli i pieprzu do smaku
woda 2 litry
kostka rosolowa
grzanki kupione, lub samemu wysuszone z ulubionego pieczywa

Obrac cebule i pokroic w osemki, na rozgrzana patelnie dac lyzke masla i obsmazyc cebule az sie zeszkli, dolac wode , kostke rosolowa i przyprawy , dusic na wolnym ogniu az cebula bedzie calkiem miekka...nastepnie melaksem czy czyms kolwiek innym rozbic na krem...do miseczki wrzucic grzanki i zalac kremem cebulowym, ta zupa jest swietna na kaca :wink: :mrgreen:
od siebie dodam , ze najlepiej jak dodamy swierzo zmielony pieprz, osobiscie pieke 2 bulki czosnkowe , kupuje w Kiwi , nastepnie kroje je w kostke , klade na blache wlaczam funkcje grill w piekarniku i podpiekam az sie zezloci , kilka razy nalezy zmieszac :wink:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20743
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: Anniken » pn kwie 04, 2011 8:09 am

BarneyG pisze: Kopytka blyskawiczne:

Paczka potetmos
jajko lub dwa
maka ziemiaczana
sol niekoniecznie




Dzieki za ten pomysl z potetmos! :love:

Wyprobowalam i kopytka byly pyszne. Teraz moge robic "co i rusz" i konge, wczesniej jedynie snilam o nich, bo to gotowanie i trzaskanie ziemniakow to masakra... :twisted: :lol:
Obrazek

magbeth
Posty: 2383
Rejestracja: sob paź 13, 2007 6:30 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: magbeth » sob paź 08, 2011 12:26 pm

Szybka potrawa ekskluzywna i megaoryginalna:

bierzemy pomidory, ścinamy im łby, wydrążamy delikatnie i do środka wlewamy kilka łyżeczek oliwy z czosnkiem, wbijamy jajko, przykrywamy wcześniej odciętym łbem, solimy, pieprzymy :D i do piekarnika na około 15 minut (180 stopni). Proste a wygląda, że ho ho!

to wydrążone można połączyć z innymi pociachanymi warzywami, znów popieprzyć i udawać, że to carpaccio :)

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20743
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: Anniken » sob paź 08, 2011 12:31 pm

Taki przepis dla wnerwionych :lol:
Tylko gdzie ten pomidor ma leb? Tam, gdzie zielone, czy po przeciwnej?
Obrazek

magbeth
Posty: 2383
Rejestracja: sob paź 13, 2007 6:30 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: magbeth » sob paź 08, 2011 12:38 pm

łeb to to z zielonym :D

Awatar użytkownika
BarneyG
Admin
Posty: 3196
Rejestracja: wt lut 26, 2008 6:14 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: 3rd rock from the Sun
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: BarneyG » wt paź 11, 2011 8:55 am

Spaghetti z meatballs (kulki miesne) w 10 minut.

Spaghetti gotowac normalnie.

Kulki miesne (meatballs) = grubo mielone parowki/kielbasy wycisnac i formowac w kulki, podsmazyc z czosnkiem i cebula, na koniec dodac sos pomidorowy.
Polak gorszego sortu

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Wirtuozeria dla zalatanych

Postautor: 2ale2 » wt paź 11, 2011 9:05 am

A ja jeszcze szybciej , kulki miesne z puszki w sosie paprykowym z makaronem:
puszke otwieramy,
w garku sos z kulkami podrzewamy,
gotujemy makaron jakikolwiek nie koniecznie dlugi :wink:
i juz, na wierzch posypac szczypta oregano, a dla rozpusty zetrzec troche zoltego sera :lol:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 81 gości