NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Przepisy norweskie i nie tylko

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Lindemans
Posty: 895
Rejestracja: pt lip 06, 2012 8:18 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: Lindemans » sob paź 06, 2012 12:26 pm

Stavmikser rozbija idealnie grudki cottage cheese :D
Na sernik jest najlepszy(na prawdziwy sernik, ucierany z maslem i duza iloscia zoltek), bo najbardziej zblizony do twarogu.

Awatar użytkownika
kkasia125
Posty: 5821
Rejestracja: śr lip 18, 2007 6:08 pm
Lokalizacja: Norge
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: kkasia125 » ndz paź 07, 2012 3:54 pm

Wlasnie zladlam kawalek sernika z kesamow waniliowych i jest bleeee :? Ta masa serowa to jak jakis gesciejszy budyn, nie smakuje mi zupelnie. Moze w innych przepisach kesam sie sprawdza ale w tym moim nie polecam. A moze to kwestia upodoban - nie wiem :wink:
Når fortiden ringer - ikke svar. Den har ikke noe nytt å si.

Awatar użytkownika
AlicjaKOTAN
Posty: 4
Rejestracja: sob paź 06, 2012 4:48 pm
Lokalizacja: W-wa / Oslo.
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

OCZYWIŚCIE. *****

Postautor: AlicjaKOTAN » ndz paź 07, 2012 4:40 pm

Iwones pisze:[b]-SZYSZKI-[szybkie
smaczne (bez pieczenia-to dla Nasturcji :lol: )

1/2 kg toffi lub krówek
1/2 p.margaryny
1 łyżka czubata kakao
2 p.ryżu preparowanego(dmuchanego) Wszystkie składniki rozpuścić w rondlu,dodać ryż i razem wymieszać.
Zdjąć z ognia i dwoma łyżkami lub w rękach formować kulki lub szyszki.
Układać na pergaminie,aby wystygły.


FAJNY POMYSŁ, NA PEWNO SPRÓBOWAĆ TRZEBA: SUPER ! :ok: ♥♥♥♥♥
GLUKOZA NATURALNA.

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: 2ale2 » ndz paź 07, 2012 8:40 pm

kkasia125 pisze:Wlasnie zladlam kawalek sernika z kesamow waniliowych i jest bleeee :? Ta masa serowa to jak jakis gesciejszy budyn, nie smakuje mi zupelnie. Moze w innych przepisach kesam sie sprawdza ale w tym moim nie polecam. A moze to kwestia upodoban - nie wiem :wink:

No ja mam przepis na sernik krolewski , ktory stosuje od zawsze, pierwszy raz upieklam z tego przepisu samodzielnie sernik jak mialam 11lat :wink: w Pl robilam z bialego sera, potem z sera 3 krotnie przemielonego kupowanego w Niemczech, a w No w kesamow i nie raz ze smietany, albo jogorutow naturalnych , kazdy bez wyjatku zajada , rodzinka, znajomi ,znajomi znajomych i sie zachwyca- widocznie przyzwyczailiscie swoje podniebienia do innych smakow , to pozostaje mielenie grudkowego serka :mrgreen:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

Lindemans
Posty: 895
Rejestracja: pt lip 06, 2012 8:18 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: Lindemans » ndz paź 07, 2012 9:40 pm

Tak wlasnie :D
Tu chodzi o pewien niepowtarzalny smak. Jak robie prawdziwy sernik, to on musi byc z prawdziwym twarogiem.
Oprocz takowego, sa rozne inne wariacje(znakomite nieraz) sernika.
Dla mnie to ma takie same znaczenie, jak ciasto kruche z maslem. Owszem, zdarzalo mi sie z margaryna, ale ono nigdy nie dorowna smakiem i konsystencja temu z maslem. Inna sprawa, ze norweskie maslo ma niepowtarzalny smak, a przynajmniej nieporownywalny z polskim maslem.
Wczoraj przytargalam z lasu koszyk kurki trabkowej (jesiennej - grzybiarze "norwescy" wiedza o czym mowa :wink: ) i smazylam ja, z braku norweskiego, na francuskim butter :roll: . Zakonczylo sie tak, ze pognalam starego do najblizszego coopa po norweskie maslo :mrgreen:

Kwestia indywidualnych upodoban i przyzwyczajen. Ja jestem pasjonatka DOBREJ kuchni, pewne rzeczy nie przejda, chocby nie wiem co :wink: W mojej kuchni zostalyby uznane wrecz za przestepstwo przeciwko podniebienu :mrgreen:

Kesamy i im podobne, z powodzeniem stosuje na rozne odmiany sernikow na zimno.

Awatar użytkownika
Ania27
Posty: 262
Rejestracja: ndz cze 10, 2012 4:49 pm
Lokalizacja: Son, Norwegia
Gender: None specified - None specified

przepisy

Postautor: Ania27 » czw lis 22, 2012 6:00 pm

jak juz o wypiekach to moze macie szybki latwy przepis na pierniczki z produktów dostepnych w Norge (najlepiej REMA1000 bo tu mam najblizej:))

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Świąteczne wypieki znów "zagrożone" ;)

Postautor: mariolcia_1 » czw lis 22, 2012 6:12 pm

dostałam od koleżanki - piecze z przepisu co rok - wersja 800-1000 szt
1kg mąki
1/2 kg miodu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
25 dag margaryny ( 1 kostka)
2 opakowania przyprawy do pierników
1 łyżka kakao

Sposob przygotowania :

1. miód + cukier+ margaryne dajemy do garnka na delikatny ogień, tak aby się rozpuściuło... Najlepiej najpierw miód z margaryną roztopić , a potem wsypać cukier i co jakiś czas przemieszać
Gdy konsystencja bedzie jednolita to należy odstawić do wystygnięcia, aby nie było gorące

2. Mąka + przyprawy do piernika + sode + kakao - wymieszać
3. dodać jajka + roztopione wczesniej składniki w garnku
4. wszystko razem wymieszać i wyrobic
5. Odstawić ciasto w chłodne miesjce na klika dni

Pieczenie

180stopni piekarnik , 10 minut każde ciastka na blaszce - ale czas pieczenia sobie możesz zmniejszyć o 1-2 minuty jeśli bedziesz miała bardzo mocno rozwałkowane ciasto, z którego będziesz wycinać pierniki


chyba wszystko jest, nad soda bym sie zastanawiała .... ale jak cos to proszek do pieczenia ;)

bozenka76
Posty: 2158
Rejestracja: śr mar 04, 2009 12:20 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: bozenka76 » czw lis 22, 2012 7:18 pm

Soda jest w Norwegi nazywa sie natron,stoi tam gdzie produkty do pieczenia-)

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: przepisy

Postautor: 2ale2 » czw lis 22, 2012 9:00 pm

Ania27 pisze:jak juz o wypiekach to moze macie szybki latwy przepis na pierniczki z produktów dostepnych w Norge (najlepiej REMA1000 bo tu mam najblizej:))

Dla leniwych :wink: gotowiec, tylko rozwalkowac odcisnac wzory foremkami i upiec, smakuja jak kupne gotowe w pudelku :wink: dostepne w kazdym spozywczaku ....a nawet ...w ikea :beczka:
Obrazek Obrazek
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5022
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: rekonstruksjon » czw lis 22, 2012 9:40 pm

O faaaaaaaaaaaaak! Me wanty :oops:
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: 2ale2 » czw lis 22, 2012 10:08 pm

Nie ladnie, wszyscy kiedys takie piekli, pieka albo beda piec , zyja i maja sie dobrze , jak juz wspomnialam nie roznia sie niczym od tych gotowych juz do spozycia ze sklepu, wiem , bo w szkole dzieci piekly i mnie poczestowaly :mrgreen:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » pt lis 23, 2012 8:57 am

2ale2 wychodzą takie jak takie cienkie chrupkie pierniczki w pudełkach ??

dla nas to właściwie ciastka piernikowe, bo takie tradycyjne to sa mięciutkie ........ po jakims czasie ;)


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: wuhuilin11 i 82 gości