punkt gastronomiczny - przepisy?

Rozmowy o wszystkim, czego nie ma w innych działach, Co Wam powiemy, to Wam powiemy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

punkt gastronomiczny - przepisy?

Postautor: lukaszrz » pn kwie 11, 2016 2:45 pm

Yoyo.
Moja zona czesto przyrzadza gruzinskie specjaly ktorymi zachwyca znajomych, non stop powtarzaja: ja chetnie to od Ciebie kupie jak zrobisz wiecej - powinnas tu otworzyc sklep/restauracje itd.
W koncu padlo - to moze sprobujmy.
No i tutaj takie pytanie otwarte: czy sa jakies przepisy sanitarne/inspekcje/licencje itd. taki punkcik sprzedajacy slodycze i przekaski domowej produkcji musi spelniac? gdzie sie z tym zapoznac?
Z tego co mi wiadomo to np w Polsce przepisow ktore musi spelniac kuchnia jest od groma, a jak to tutaj wyglada?

Awatar użytkownika
Grzes203
Admin
Posty: 2524
Rejestracja: sob sie 07, 2010 4:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: punkt gastronomiczny - przepisy?

Postautor: Grzes203 » pn kwie 11, 2016 5:37 pm

Tutaj tez jest duzo przepisow i duzo papierkowej roboty zwiazanej z produkcja jedzenia.
Sporo jest na stronie Mattilsynet: http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/p ... on_av_mat/
Proponuje zaczac od sprawdzenia cen wynajmu lokali gastronomicznych, to czesto studzi zapal.

Podstawowa zasada jest taka, ze jedzenie ma byc bezpieczne. Czyli gotowanie w domu praktycznie odpada bo nie spelnisz wymogow
zwiazanych z higiena, przechowywaniem i przyrzadzaniem jedzenia.
Jezeli bedziesz musial sprowadzac skladniki ktorych nie ma w Norwegii to jest to dodatkowe utrudnienie.
Kilka lat temu na dopuszczenie orzechow do produkcji czekalismy 7 miesiecy. Lezaly w tym czasie na magazynie.

Celem Mattilsynet (w przeciwienstwie do polskiego sanepidu) nie jest zamykanie firm albo nakladanie mandatow, ale pomoc w bezpiecznym prowadzeniu takich przedsiebiorstw. Kary sa ostatecznoscia.
Smialo mozesz sie z nimi kontaktowac.

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: punkt gastronomiczny - przepisy?

Postautor: lukaszrz » pn kwie 18, 2016 1:56 pm

dziekuje za odpowiedz
A tak zapytam: gdzie szukac lokali? Przejrzalem finn i w calym Oslo wyrzucilo raptem 20 sztuk... (w centrum np 3k KR za metr kwadratowy, ale kiedys widzialem jakies oferty malego miejsca za pare tys)
-----
odpowiem sobie sam: jednak Finn, tyle ze nie ma jakiegos wysypu lokali pod gastronomie...

Radek_Oslo
Posty: 341
Rejestracja: czw lut 28, 2013 7:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: punkt gastronomiczny - przepisy?

Postautor: Radek_Oslo » wt kwie 19, 2016 11:20 am


JacekB
Posty: 698
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 10:43 pm
Gender: None specified - None specified

Re: punkt gastronomiczny - przepisy?

Postautor: JacekB » wt kwie 19, 2016 4:22 pm

Widząć jaki syf panuje w norweskich Mc Donald czy innych tego typu barach odnoszę wrazenie że oni zadnych przepisów sanitarnych nie posiadają ..

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8085
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: punkt gastronomiczny - przepisy?

Postautor: KARRRAMBA » wt kwie 19, 2016 4:37 pm

Lokal to jedno ale polozenie to drugie


Wróć do „ROZMOWY W TOKU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: takias i 184 gości