Właśnie, a propo wyjazdu do Norwegii.
Za tydzień w sobotę lecę do Oslo, a dokładnie na lotnisko (Ryanair) 52min na pd. od Oslo. Pracodawca znajduje się w centrum stolicy.
Jak najlepiej i najszybciej się tam dostać i czym? Jakie są tego koszty?
Z góry dziękuję za wszystkie informacje.
Wyjazd do Norwegii - Poradnik świeżego imigranta
Moderator: Moderatorzy
- małgosia31
Re: Wyjazd do Norwegii - Poradnik świeżego imigranta
Ryanair to nie lotnisko ale nazwa lini lotn.. Sa trzy lotniska Sandefjord ( Torp ) , Gardemoen, Rygge. Ryanair lata do Rygge i Gardemoen, wiec mysle ze lecisz na Gardemoen. Najtaniej lokalnym pociagiem ( tylko nie wsiadz do wygladajacego nowoczesnie flytoget ) tylko ten wyglada troche bardziej wysluzony
) ktory jest w samym terminalu jest stacja. Kierujesz na prawo jak wyjdziesz ze strefy odpraw i idziesz do samego konca. Jest taka strona gdzie mozna wpisac i zaplanowac podroz, nazywa sie http://www.trafikanten.no jak bedziesz tam wpisywal i odklikniesz <flere valg< to mozesz odhaczyc czego nie chcesz w wyszukiwarce, czyli o jaki srodek transportu ci chodzi. I wpisujesz po lewej ( fra) Gardermoen [tog] (Ullensaker) ( pokaze sie taka podpowiedz jak zaczniesz wpisywac. Po prawej ( til) Oslo Sentralstasjon [tog] (Oslo) potem zaznaczasz (dato ) kiedy mniej wiecej o ktorej ( tid) po pawej na dole klikasz flere valg i odhaczasz ze tog potem klikasz na niebiesko napisane søk i wyjdzie ci o ktorej masz pociag. Jak nie dasz rady napisz tutaj o ktorej przylatujesz to sprawdze i podpowiem .
przed zejsciem na peron ( zejcie po lewej) po prawej jest budka co mozna kupic bilet ( nawet trzeba) no to chyba tyle, mam nadzieje ze nie zawiklalam ci tej podrozy za bardzo

przed zejsciem na peron ( zejcie po lewej) po prawej jest budka co mozna kupic bilet ( nawet trzeba) no to chyba tyle, mam nadzieje ze nie zawiklalam ci tej podrozy za bardzo
Pozdrawiamy partie komunistyczne awangardę walczących o lepsze życie, demokrację pokój i socjalizm
Ryanair lata chyba do Torp-a a nie Gardemoen.
Na pewno chodzi o Rygge, skoro 52min, na poludnie od Oslo.
Jesli tak, to autobus do Oslo bedzie czekal doslownie pod drzwiami. Wysiadziesz z niego w samym centrum Oslo, na dworcu autobusowym
Jak podasz dokladne infomacje(nazwe lotniska) to nie bedziemy spekulowac, na ktorym ladujesz. To latwe do odczytania na bilecie/rezerwacji.
Ups....pytanie z marca
To se dobrych rad poudzielalam

Jesli tak, to autobus do Oslo bedzie czekal doslownie pod drzwiami. Wysiadziesz z niego w samym centrum Oslo, na dworcu autobusowym

Jak podasz dokladne infomacje(nazwe lotniska) to nie bedziemy spekulowac, na ktorym ladujesz. To latwe do odczytania na bilecie/rezerwacji.
Ups....pytanie z marca
To se dobrych rad poudzielalam

Cześć, mam pytanko
Czy jest tu ktoś kto mieszka na stałe w Norwegii z rodziną całą i jest w stanie mi odpowiedzieć na kilka nurtujących mnie pytań??

Czy jest tu ktoś kto mieszka na stałe w Norwegii z rodziną całą i jest w stanie mi odpowiedzieć na kilka nurtujących mnie pytań??
- Mardok
- Pochwał: 1
Tu jest mnóstwo takich ludzi.Zakładam, że pytania, które chcesz zadać też pewnie padały ale pytaj 

@Lilou666 pewnie, że tak
Sam jestem nowy na forum i planuję zadawać pytania jak Ty 

Witam, odświeże troche temet bo widze ze umiera powoli 
Standardowo jak wszyscy tu wypowiadajcy sie planuje wyjazd do Norwegii, przez krótki czas szukałem pracy w Niemczech ale kilka pokoleń
polaków wyjezdzających za chlebem i pracujacych za 5 euro/h zrobiło swoje i polak jest tam widziany jak tania siła robocza i w efekcie okazuje sie ze nie ma sensu wyjezdzać z PL...
O Norwegii słyszałem kilka dobrych rzeczy ale zawsze wydawało mi sie daleko itd, itp.
Z tego co wyczytałem na forum na początek warto znaleźć prace przez jakiąś agencje, ułatwi to kwestie mieszkalno/papierowe.
Przeglądajac oferty na taki totalny początek, zeby sie zaaklimatyzować i rozeznać w sytacji stawki godzinowe widze w okolicach 160NOK.
Czy majac takie pieniadze do dyspozycji w Norwegii jestem w stanie w miare normalnie zyć i coś odkładać?
Jakie agencje pośrednictwa sa warte uwagi? O Adecco słyszałem ze duza ale np maja problemy z wypłacaniem nadgodzin.
Ile pieniadzy wziaść na początek, tzn do p ierwszej wypłaty? 5tys zł wystarczy?

Standardowo jak wszyscy tu wypowiadajcy sie planuje wyjazd do Norwegii, przez krótki czas szukałem pracy w Niemczech ale kilka pokoleń
polaków wyjezdzających za chlebem i pracujacych za 5 euro/h zrobiło swoje i polak jest tam widziany jak tania siła robocza i w efekcie okazuje sie ze nie ma sensu wyjezdzać z PL...
O Norwegii słyszałem kilka dobrych rzeczy ale zawsze wydawało mi sie daleko itd, itp.
Z tego co wyczytałem na forum na początek warto znaleźć prace przez jakiąś agencje, ułatwi to kwestie mieszkalno/papierowe.
Przeglądajac oferty na taki totalny początek, zeby sie zaaklimatyzować i rozeznać w sytacji stawki godzinowe widze w okolicach 160NOK.
Czy majac takie pieniadze do dyspozycji w Norwegii jestem w stanie w miare normalnie zyć i coś odkładać?
Jakie agencje pośrednictwa sa warte uwagi? O Adecco słyszałem ze duza ale np maja problemy z wypłacaniem nadgodzin.
Ile pieniadzy wziaść na początek, tzn do p ierwszej wypłaty? 5tys zł wystarczy?
- Mardok
Nie wiem co to znaczy dla Ciebie normalnie żyć ale odłożyć z tego będzie ciężko. 160 koron na godzinę to bardzo niskie zarobki.Przeglądajac oferty na taki totalny początek, zeby sie zaaklimatyzować i rozeznać w sytacji stawki godzinowe widze w okolicach 160NOK.
-
Cześć
Jestem nowa na forum i jak pewnie wielu z was trafiłam tu, bo niedługo przylatuje do Norwegii szukać pracy. Jakie formalności muszę załatwić na początek poza zgłoszeniem się z paszportem na policji?
Możecie powiedzieć też jak wyglądają podstawowe wydatki ? Jak jest z cenami żywności, komunikacji miejskiej? Będę mieszkała w Oslo. Mam mnóstwo obaw przed przeprowadzką więc wszystkie wskazówki mile widziane
Co wam sprawiło największą trudność lub najbardziej zaskoczyło po przyjeździe? Nie znam języka więc mam nadzieję, że po angielsku jakoś uda mi się porozumieć...
Pozdrawiam

Możecie powiedzieć też jak wyglądają podstawowe wydatki ? Jak jest z cenami żywności, komunikacji miejskiej? Będę mieszkała w Oslo. Mam mnóstwo obaw przed przeprowadzką więc wszystkie wskazówki mile widziane

Pozdrawiam

- KARRRAMBA
- Kontaktowanie:
Ale masz sie gdzie zatrzymac chociaz?
-
Tak
Na początek będę mieszkać u rodziny mojej koleżanki i pewnie mogę liczyć na ich pomoc ale wolałabym mieć jakieś pojęcie o życiu w Norwegii przed przylotem. Zwłaszcza, że nie mówią oni po polsku więc obawiam się bariery językowej.