NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Internet w Norwegii

Telefon, oprogramowanie i gry komputerowe, problemy z komputerem, tv

Moderator: Moderatorzy

malinka66
Posty: 1424
Rejestracja: śr lut 28, 2007 6:14 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Internet w Norwegii

Postautor: malinka66 » pt mar 16, 2007 8:26 am

Bardzo prosze o jakies rady,przyklady i sugestie dotyczace mozliwosci zakupu dostepu do internetu w Norwegii,bezprzewodowego badz stacjonarnego.

Awatar użytkownika
Gregorio
Admin
Posty: 1270
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:48 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Internet w Norwegii

Postautor: Gregorio » pt mar 16, 2007 12:44 pm

tak trudno zyc bez internetu;)
Telenor. adsl2
Zamowiono: 12 listopada 2006.
Instalacja: 13 marca 2007. (NOK 1500)
nie pomylilem sie w datach!
Wyrwalo mi sie podczas instalacji ze czas oczekiwania na polaczenie jest prawdziwym rekordem swiata, na co pan z wk***jajacym usmiechem powiedzial: welcome in the system :twisted:
Abonament NOK 500/miesiac
po dokupieniu routera mozna podlaczyc dowolny telefon. usluga kosztuje ok NOK 160/miesiac. Rozmowy za free (nie wszedzie)
Moj sasiad powiedzial, ze Telenor to najlepsza firma, i jezeli zamowilbym internet w innej, to oni musza prosic Telenora (ktory jest wlascicielem wiekszosci liniii - znane z TP) o udostepnienie lacza i trwa to jeszcze dluzej bo Telenor obsluguje w pierwszej kolejnosci swoich klientow.

Wierze ze moje doswiadczenie to jednostkowy przypadek.

Awatar użytkownika
Nasturcja
Posty: 1228
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:03 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Postautor: Nasturcja » pt mar 16, 2007 1:25 pm

u nas tez pan chodzil, chodzil i dosjc nie mogl.
Pawel sie zwalnial z pracy, na te zapowiedziane wizyty, a pan jakos nie mil po drodze ;)
Trzeba sie uzbroic w cierpliwosc.


Popros o wszystkie hasla, ktore Ci bedzie instalowal, czy to na ruterze czy na innych osprzetach, bo pozniej moga byc problemy.
Nasza sasiadka nie mogla zmienic sobie ustawien, bo pan z firmy ustanawial u wszystkich sobie tylko znane haslo, tylko ze kiedy okazalo sie potrzebne do przeinstalowan, okazalo sie ze pan juz nie pracuje... ;)

http://privat.telenor.no/Internett/Forside.go
http://www.ice.no/Default.aspx?ID=7
http://www.chello.no/Abonnement/
tasak do mięsa, kompres i kieliszek czystej...


forum norwegia
praca norwegia

Edith
Posty: 2599
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:29 pm
Gender: None specified - None specified

Postautor: Edith » pt mar 16, 2007 1:28 pm

To ja opisze moja przygode z internetem. Zamowilam w telenorze, za dwa miesiace dostalam list , ze nie maja wolnej linii. Kazali czekac miesiac czasu, w miedzy czasie dowiadywalam sie u innych dostawcow internetu, ktorzy potwierdzili ,ze bazuja na telenorze i jezeli telenor nie ma wolnej linii to oni tez nie maja. Po miesiacu kolejny list z telenora ,ze nie maja linii wolnej i ze bedzie za miesiac i tak co miesiac to samo. Wkurzylam sie , zadzwonilam do telenora, powiedzieli ,ze nic na to nie poradza i na dzien dzisiejszy nie ma mozliwosci dostarczenia mi internetu :twisted: ,po skonczonej rozmowie z telenorem, zadzwonilam do tele2, powiedzieli mi ,ze jezeli telenor nie moze dostarczyc internetu to oni tez nie ale , zebym poczekala on to sprawdzi i odpowiedzial mi po chwili , ze nie ma zadnego problemu , jest linia i moga mi podlaczyc internet :shock: :shock: Czy zamawiam?, pytanie ? i po 2 tygodniach mialam internet. :shock:
Ja uwazam ,ze telenor nie jest dobra firma, zreszta nie raz juz byly programy w telewizji na temat problemow z telenorem. Ja mam internet z tele2 i jestem z niego zadowolona, nie mialam jeszcze zadnych problemow z internetem a mam juz 2 lata. Tez slyszalam ,ze tele2 nie jest dobra firma ale ja nie narzekam.

malinka66
Posty: 1424
Rejestracja: śr lut 28, 2007 6:14 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Postautor: malinka66 » pt mar 16, 2007 3:48 pm

Eeeeeeeeeeee,do kitu.Moze bezprzewodowy szybciej? :?

Awatar użytkownika
Gregorio
Admin
Posty: 1270
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:48 pm
Gender: None specified - None specified

Postautor: Gregorio » pt mar 16, 2007 4:27 pm

malinka66 pisze:Eeeeeeeeeeee,do kitu.Moze bezprzewodowy szybciej? :?


:D no to chyba ze podpieprzysz sasiadowi;)

a tak na serio, jesli obok Ciebie ktos "sieje" to zawsze mozesz sie z nim dogadac. bedzie szybciej. no chyba ze zaczniesz ssac gigabajty to moze Cie pogonic. po mojemu zakladanie bezprzewodowego jest analogiczne do stalego. tyle tylko ze podepna Ci routerek i mozesz sie wtedy wloczyc po calej chalupie bez kabli;) (wyjatek jesli to Telenor sieje - ale nie mam informacji na ten temat)

malinka66
Posty: 1424
Rejestracja: śr lut 28, 2007 6:14 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Postautor: malinka66 » pt mar 16, 2007 5:23 pm

Hmm,mam na mysli raczej taki z satelity... na calej Norwegii co dziala...:roll:

Awatar użytkownika
Leszek
Posty: 156
Rejestracja: wt mar 06, 2007 6:16 pm
Lokalizacja: lokalna
Gender: None specified - None specified

Postautor: Leszek » pt mar 16, 2007 5:42 pm

malinka66 pisze:Hmm,mam na mysli raczej taki z satelity... na calej Norwegii co dziala...:roll:


Cus takiego: http://www.tveco.no/data/vsat.asp?
Troche drogie i parabole trza dobrze wycelowac, bo musi wysylac do satelity, a nie tylko odbierac - jak zwykla telewizorowa.

Wiaterek zawieje i cyk - interneta ni ma!
En sosialist er enten en kjeltring, eller en idiot.

Awatar użytkownika
Liv
Posty: 750
Rejestracja: śr lut 28, 2007 4:57 pm
Lokalizacja: Wien, AT
Gender: Female - Female

Postautor: Liv » pt mar 16, 2007 10:02 pm

Leszek pisze:Wiaterek zawieje i cyk - interneta ni ma!


Albo jak troche wiecej sniegu popada :evil:

Kolega odbieral na jednej antenie i Internet i TV i mial zawsze problemy *g*

malinka66
Posty: 1424
Rejestracja: śr lut 28, 2007 6:14 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Postautor: malinka66 » sob mar 17, 2007 7:13 am

Oj,to chyba jescze cos innego od bezprzewodowego,ktory sprzedaja operatorzy telefonow komorkowych-karta do laptopa,bez zadnych anten,o takim myslalam...Ma ktos taki?

Awatar użytkownika
Gregorio
Admin
Posty: 1270
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:48 pm
Gender: None specified - None specified

Postautor: Gregorio » sob mar 17, 2007 9:06 am

oj... trudno Cie zaspokoic Malinka... :roll:

malinka66
Posty: 1424
Rejestracja: śr lut 28, 2007 6:14 pm
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Postautor: malinka66 » sob mar 17, 2007 11:27 am

Gregorio :D czekanie kilka miesiecy na internet moze skutkowac obledem :D.


Wróć do „KOMPUTER, INTERNET, TELEFON, TV”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości