Szczepienia ochronne dzieci w Norwegii
Moderator: Moderatorzy
-
Szczepienia ochronne dzieci w Norwegii
Szczepienia ochronne dzieci
Strona na której znajduje sie program szczepień dzieci:
http://www.helsenett.no/reisemedwap/reisemedp51.shtml
WIEK............. SZCZEPIONKA
3 m-ce .......... Di-Per-Te, Polio, Hib
5 m-cy .......... Di-Per-Te, Polio, Hib
11-12 m-cy .... Di-Per-Te, Polio, Hib
15 m-cy ........ MMR
6-8 lat ........... Polio
11-12 lat ....... Błonnica, tężec
12-13 lat ....... MMR
13-15 lat ....... Polio, gruźlica
Słowniczek szczepionek:
Di-Per-Te - DTP
Diferi - Błonnica
Stivkrampe - Tężec
Kikhoste - Krztusiec
Mesliger - Odra
Kusma - Świnka
Røde hunder - Różyczka
Tuberkulose - Gruźlica
Strona na której znajduje sie program szczepień dzieci:
http://www.helsenett.no/reisemedwap/reisemedp51.shtml
WIEK............. SZCZEPIONKA
3 m-ce .......... Di-Per-Te, Polio, Hib
5 m-cy .......... Di-Per-Te, Polio, Hib
11-12 m-cy .... Di-Per-Te, Polio, Hib
15 m-cy ........ MMR
6-8 lat ........... Polio
11-12 lat ....... Błonnica, tężec
12-13 lat ....... MMR
13-15 lat ....... Polio, gruźlica
Słowniczek szczepionek:
Di-Per-Te - DTP
Diferi - Błonnica
Stivkrampe - Tężec
Kikhoste - Krztusiec
Mesliger - Odra
Kusma - Świnka
Røde hunder - Różyczka
Tuberkulose - Gruźlica
Re: Szczepienia ochronne dzieci
Wazna informacja, dzieki.
wiesz moze czy z NAV'u przychodzi cos w rodzaju wezwania/przypomnienia ze dziecko powinno zostac poddane szczepieniu czy trzeba sobie ustawic w telefonie?
wiesz moze czy z NAV'u przychodzi cos w rodzaju wezwania/przypomnienia ze dziecko powinno zostac poddane szczepieniu czy trzeba sobie ustawic w telefonie?
Helsestasjon to przychodznia zdrowia dla malych dzieci cos jak w Polsce (nazywala sie chyba przychodnia dla dzieci zdrowych) tam sie odbywaja szczepienia , bilanse, maja tez duzo lekarzy np. psychologow itp.
Jezeli dziecko jest chore to idziesz z nim do swojego lekarza pierwszego kontaktu. Ja jak tu przyjechalam i dostalismy juz pozwolenia i numery personalne to dostalismy pismo z Nav- u , zeby takiego lekarza sobie wybrac. Natomiast na helsestasjon poszlam sama sie zapisac, wiem ,ze tutaj w Norwegii dzieci w wieku 15 miesiecy dostaja potrojna szczepionke, MMR- odra , swinka rozyczka i w szkole w wieku 12-13 lat dostaja tylko uzupelnienie. W Polsce dziecko dostaje tylko przeciw odrze w 12miesiacu. Dlatego ja musialam dzieciom te szczepionki uzupelnic. au. Najlepiej jak bys mial ze soba karte szczepien, lub w ksiazeczce zdrowia powpisywane wszystkie szczepionki, na helsestasjon przejrza to dokladnie. Pozniej cie (tzn.dziecko) beda sami wzywac wtedy kiedy bedzie trzeba.
Jezeli dziecko jest chore to idziesz z nim do swojego lekarza pierwszego kontaktu. Ja jak tu przyjechalam i dostalismy juz pozwolenia i numery personalne to dostalismy pismo z Nav- u , zeby takiego lekarza sobie wybrac. Natomiast na helsestasjon poszlam sama sie zapisac, wiem ,ze tutaj w Norwegii dzieci w wieku 15 miesiecy dostaja potrojna szczepionke, MMR- odra , swinka rozyczka i w szkole w wieku 12-13 lat dostaja tylko uzupelnienie. W Polsce dziecko dostaje tylko przeciw odrze w 12miesiacu. Dlatego ja musialam dzieciom te szczepionki uzupelnic. au. Najlepiej jak bys mial ze soba karte szczepien, lub w ksiazeczce zdrowia powpisywane wszystkie szczepionki, na helsestasjon przejrza to dokladnie. Pozniej cie (tzn.dziecko) beda sami wzywac wtedy kiedy bedzie trzeba.