Po niesamowitych przejsciach z bankami (Postbanken, Skandiabanken, Nordea, Fokus, Sparebanken 1 i Sparebanken Vest) i gmina (Startslån) kupilismy w koncu dom. Kredyt ponad 100% wartasci domu, na zakup pierwszego mieszkania w Norwegii (Førstehjemslån) uzyskalismy w DNB Nor.
Ja juz kiedys wczesniej bylem wspolwlascicielem domu w Norwegii ale to inna historia.
Teraz, razem z dziewczyna postanowilismy w koncu zeby sie nie poddac i kupic dom taki jak chcemy i za tyle ile chcemy.
Dlaczego? Dlatego ze po 1 stac nas na to a po 2 Norwegowie w "naszej sytuacji" dostali by kredyt bez problemu. W koncu sie udalo!

Domek niedaleko centrum i pracy, super widok, garaz, nowe okna, nowe drzwi, nowe podlogi, nowa klima i nowa lazienka z nowymi meblami. Ok 200 m², gdzie ok 70 m² pod wynajem za ok 6000kr. Cena - 2,3 mil NOK.
Kredyt z najlepszymi warunkami w DNB Nor na 30 lat, calosc z odsetkami 6,45%. Do splaty miesiecznie ok 13500NOK.
Oszczednosci postanowilismy wykorzystac na sprzet i nowa kuchnie do domu a nie na oplaty 2,5% od wartosci domu+++.
Oplat wyszlo ponad 65000NOK i bank dorzucil nam to do kredytu. Oczywiscie z tym samym oprocentowaniem.
A teraz mniej wiecej jak wyglada nasza sytuacja w Norwegii:
1. Ja, od 10 lat w Norwegii i od 10 lat klient Postbanku. Ale juz nigdy nie bede klientem Postbanku. Uwazam to samo co wielu Norwegow, Postbanken jest "trudny"

Mam stala prace, zadnych kredytow mieszkaniowych lub studenckich. Paszportu norweskiego nie mam i nie bede mial!

2. Moja dziewczyna (Polka) od 3 miesiecy w Norwegii. Pozwolenie na prace i pobyt ma do 2009. Stala praca..
Kredyt uzyskalismy we dwoje!

Wszystkim zainteresowanym kupnem domu/mieszkania w Norwegii zycze powodzenia i nie poddawania sie. Czasami jest ciezko ale pamietajcie ze bank nie robi "laski" dajac Wam kredyt jezeli oczywiscie jest sie go w stanie splacac.. Niektore banki maja glupie wymogi dotyczace obcokrajowcow!
Teraz tylko zostala przeprowadzka za 1,5 tygodnia. JIPPI!

Na wszelkie pytania dotyczace wymaganych dokumentow i ogolnych wymogow moge odpowiedziec. Pozniej moge tez opisac nasze "przejscia" z bankami.
Co jest naprawde bardzo ciekawe ze prawie w kazdym banku bylismy srednio po 3 razy. Tak z przyzwyczajenia (w Norwegii) i dla sprawdzenia informacji i kompetencji doradcow finansowych w bankach. I dalej moja opinia o urzedach i bankach w Norwegii sie potwierdza. Informacje moga byc rozbierzne, zalezy na kogo sie trafi w urzedzie lub banku. W niektorych bankach mielismy takie ciekawe sytuacje ze za kazdym razem dostawalismy inna odpowiedz ( w tym samym banku). Oczywiscie od innych doradcow finansowych..
Ale najciekawsza sytuacja byla Sparebanken 1. Bylismy umowieni na rozmowe z doradca finansowym, przyszlismy a pani grzecznie mowi nam ze dzisiaj nie ma dla nas czasu. My na to ze chcemy przyjsc pozniej lub w inny dzien. Pani na to ze jutro to ona wyjezdza na wakacje a pozniej to nie wie kto moze nam pomoc. My na to ze chcemy wziasc kredyt 2,3mil NOK na zakup domu.. A pani dalej grzecznie nas olewa i mowi ze to moze poczekac i ze narazie nie wiadomo kiedy i kto moze nam pomoc.. HEIA NORGE!
puddle pisze:Annuitetslån - stale raty - stala wartosc raty przez caly okres pozyczki ( kapital + odsetki zmienne - na poczatku w wiekszosci splacasz oprocentowanie, czyli na poczatku w sklad raty wchodza wieksze odsetki a mniejszy kapital a na koncu pozyczki odwrotnie)
Przyklad (kapital, Odsetki, Rata)
pierwszy termin 1.920,- 5.853,- 7.773,-
drugi termin 1.931,- 5.842,- 7.773,-
trzeci termin 1.942,- 5.831,- 7.773,-
przedostatni termin 7.663,- 110,- 7.773,-
ostatni termin 7.708,- 65,- 7.773,-
Serielån - masz zmienne raty - na poczatku wyzsze, ku koncowi nizsze przy czym czesc kapitalowa jest stalaPrzyklad (kapital, Odsetki, Rata)
pierwszy termin 4.167,- 5.853,- 10.020,-
drugi termin 4.167,- 5.829,- 9.996,-
trzeci termin 4.167,- 5.805,- 9.972,-
przedostatni termin 4.167,- 68,- 4.235,-
ostatni termin 4.167,- 44,- 4.131,-
Przy takiej samej kwocie kredytu i okresie kredytowanie zaleta serielån w stosunku do annuitetslån , ze splacasz szybciej kwote kredytu niz odsetki.
Avdrag - kapital
Renter - odsetki
Terminbeløp - rata