Witajcie
Mam takie pytanko czy mój pracodawca może nie chcieć mi płacić nadgodzin cyt "bo on nie płaci" ? praca na farmie
Ile czasu ma pracodawca na wręczenie mi umowy ?
oraz
czy ja sam mam się rejestrować czy to on robi ?
pozdrawiam
Warunki pracy w Norwegii, związki zawodowe, taryfy
Moderator: Moderatorzy
Re: Warunki pracy w Norwegii, związki zawodowe, taryfy
Mardok pisze:Nie zawsze tak jest. Zwiazki zawodowe organizuja sporo kursow i jesli masz informacje na ten temat (trzeba molestowac tillitsvalgte o informacje), mozesz sporo skorzystac. Jesli chodzi o pomoc w przypadku problemow z pracodawca, to musza zawsze pomoc. Duzo zalezy od osoby, ktora Ci ¨pomaga¨ ale jesli, ta z ktora rozmawiasz jest niekompetentna, Twoim zdaniem, mozesz zwrocic sie do centrali.
Poza tym przynaleznosc do zwiazkow zawodowych daje Ci ubezpieczenie.
A możesz napisać coś więcej o tym ubezpieczeniu? ja zupełnie się jeszcze nie orientuję
- rekonstruksjon
- Admin
Znalazlam cos przydatnego
The EU Directive on temporary work, implemented in Norway from the 1st
of January 2013,
ensures temporary workers the same working conditions as for permanent workers.
● Skilled workers: NOK 159,25
● Unskilled workers with no experience in construction work: NOK 150
● Unskilled workers with at least one year’s experience in construction work: NOK
152,5
● Workers under 18 years of age: NOK 104,5
The EU Directive on temporary work, implemented in Norway from the 1st
of January 2013,
ensures temporary workers the same working conditions as for permanent workers.
● Skilled workers: NOK 159,25
● Unskilled workers with no experience in construction work: NOK 150
● Unskilled workers with at least one year’s experience in construction work: NOK
152,5
● Workers under 18 years of age: NOK 104,5
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle
a po norwesku nie ma ??
albo po polsku??

albo po polsku??

Witam,
chciała bym się zapisać do Związków Zawodowych. Czy ktoś mógł by mi podać jakieś namiary? Pracuję w restauracji.
Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam Ania
chciała bym się zapisać do Związków Zawodowych. Czy ktoś mógł by mi podać jakieś namiary? Pracuję w restauracji.
Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam Ania
- puddle
- Pochwał: 1
Fagforening
TU masz liste -LO Forbundene - nie wiem czy nie podpadalabys pod Fellesforbundet ( nie mam za bardzo teraz czasu - przegladnij
)
Sprawdz tez na Yrkesorganisasjonens Sentralforbund
TU masz liste -LO Forbundene - nie wiem czy nie podpadalabys pod Fellesforbundet ( nie mam za bardzo teraz czasu - przegladnij

Sprawdz tez na Yrkesorganisasjonens Sentralforbund
"Nadzieje na jutro są atrakcyjne, póki dziś nie stało się wczoraj. " W.F.
Dzięki za podpowiedź puddle
Czy ma sens zapisywać się do Związków Zawodowych w sytuacji gdy zakład pracy nie ma podpisanej umowy zbiorowej (w tej restauracji pracuje mało osób).
Praca jest bardzo fajna i przyjemna ale wiem, że pracodawca nie wszystkim wypłaca za nadgodziny. W tej chwili jestem osobą wynajętą z innego zakładu pracy ale od przyszłego miesiąca mam mięć umowę na pracę bezpośrednio w tej restauracji.
Czy brak znajomości języka może znacznie obniżyć moją pensję w stosunku do innych?
Czy ma sens zapisywać się do Związków Zawodowych w sytuacji gdy zakład pracy nie ma podpisanej umowy zbiorowej (w tej restauracji pracuje mało osób).
Praca jest bardzo fajna i przyjemna ale wiem, że pracodawca nie wszystkim wypłaca za nadgodziny. W tej chwili jestem osobą wynajętą z innego zakładu pracy ale od przyszłego miesiąca mam mięć umowę na pracę bezpośrednio w tej restauracji.
Czy brak znajomości języka może znacznie obniżyć moją pensję w stosunku do innych?
Witam jestem pierwszy raz w Norwegi niedostałem jeszcze zadnej umowy pracuje dwa dygodnie,prosze o rade mam dostać kontrakt na sześć miesięcy,czy mw kazdej chwili mogę z niego zrezygnować pozdrawiam
Wszystko zalezy od tego co bedzie zawarte w tym kontrakcie.Zazwyczaj jest okreslony okres wypowiedzenia i jets to albo miesiac albo 3 miesiace.
Czy jako vikar można pracować dla dwóch firm pośrednictwa pracy? Jeżeli oczywiście umowa tego nie wyklucza. Ktoś to praktykował? Chodzi o ringevikara.
-
-
hej, mam takie pytanie...
ponieważ ja, jak i wielu moich znajomych z branży budowlanej mamy spore problemy z pracodawcą chciałbym nawiązać kontakt z (najlepiej z polskojęzycznym) przedstawicielem związków zawodowych w okręgu Rogaland. czy ktoś coś wie, bądź może takowy jest na forum?
ponieważ ja, jak i wielu moich znajomych z branży budowlanej mamy spore problemy z pracodawcą chciałbym nawiązać kontakt z (najlepiej z polskojęzycznym) przedstawicielem związków zawodowych w okręgu Rogaland. czy ktoś coś wie, bądź może takowy jest na forum?
Wróć do „PRACOWNIK, PODATKI, PRZEPISY”