Moja Tina wczoraj byla u veta na przegladzie psa i szczepieniach.
Wymeczyli ja, swiecili lampami po oczach, wciskali termometry i patyki w pupe, pobierali krew, obcinali paznokcie, a na koniec przypieczetowali 3 szczepionkami. Grzeczna byla dziecina u lekarza, potem w domu troche ja szczepienia rozlozyly, rano puscila wodnego pawika (ona zwykle odchorowuje stres pawiem), ale po sniadaniu znow byla w formie
Szczepienia: rabies na 3-letnim protokole, parvo na 3-letnim i lepto na 1 rok.
Chcieli jej jeszcze dowalic bordetelle, ale odmowilam.
Vet powiedzial, ze ma piekne i czyste zęby, wyniki krwi i kalu tez super
Ja jej nie szczotkuje zebow, nie moge sie przemoc, ale dostaje sporo surowej marchwi i codziennie jedna mala mrozona kosc ze szpikiem do ogryzania, moze to jej tak dobrze czysci...
Wczesniej miala robione przeswietlenia w kierunku dysplazji i tez negatywne, tak ze oficjalnie bikkja mi er frisk som en fisk!
Musi schudnac. Mieliscie racje, jest za gruba. Waży obecnie ponad 76lbs - ok. 35 kilo i to jest za duzo na jej wymiary.
Vet przykazal, zeby albo uciac 100 kalorii z kazdego posilku, albo zwiekszyc ilosc ruchu i "wylatac" gdzies psa kilka razy w tygodniu, bez smyczy.
Vet sprawdzal przy mnie kaloryczna zawartosc jej karmy - Tina je Regional Red Orijen.
Nie wiem, czy sprawdzacie kalorie karmy, ale jesli czyjs pies je te sama, to tam jest naladowane 468 kalorii na 250ml. W sumie kazdy typ Orijen pokazuje dobrze ponad 400 kalorii na 250ml, jedynie Senior ma troche mniej.
Wczesniej tego nie wiedzialam, sprawdzilam jedynie proteiny i karbo.
http://www.orijen.ca/wp-content/uploads ... -EMAIL.pdf (od str. 12)
W zwiazku z tym "wylataniem" dzisiaj po raz pierwszy puscilam Tine kompletnie luzem na plazy, na 2 godziny.
Pepperspray mialam w torbie na w razie co, ale w domu naladowalam sie pozytywna energia, nastawilam sie na "bedzie dobrze" i nic zlego sie nie wydarzylo, a Tina szczesliwa spi mi teraz przy nogach jak dziecie.
Cudnie bylo, niebo troche zachmurzone wiec slonce nie palilo i malo ludzi, lekki wiatr, idealne warunki - przelecialysmy sie kilka kilometrow wzdluz plazy wte i nazad.
Udalo mi sie zrobic kilka wyraznych fotek, zaraz wstawie