NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali ;-)

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » pn sty 14, 2013 12:04 pm

Grzes203 pisze:Tutaj struktura rynku jest zupelnie inna.
Jak sie zglosisz do duzej firmy i powiesz ze potrzebujesz kilkadziesiat kilogramow miesa miesiecznie to uslyszysz zebys sobie poszedl do sklepu, ewentualnie sprzedadza ale po cenach sklepowych.
Jest kilku duzych graczy na rynku spozywczym i oni zrzeszaja wszystkie mniejsze firmy i sklepy.
Nikt z zewnatrz nie jest w stanie kupic niczego w dobrej cenie jesli nie ma za plecami konsorcjum lub znajomosci.
W Norwegii hurt rozlicza sie w paletach a liczba (w przypadku miesa) 500 kg miesiecznie na nikim nie robi wrazenia.


No to lipa...
Monopol znaczy się.dostawca robi ci łaskę że ci sprzeda a nie ty jemu że kupisz od niego...
Dobry rynek żeby się wbić i połapać trochę klientów

romanhoks
Posty: 1341
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: romanhoks » pn sty 14, 2013 7:18 pm

ciupektv No to cie oswiece co do prywatnego importu miesa i wyrobow.Popatrz jak bedziesz wychodzil z samolotu co jest nalepione na drzwiach wejsciowych do pomieszczenia gdzie odbierasz bagaz.Zakaz przywozu miesa i wedlin.

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » pn sty 14, 2013 7:50 pm

romanhoks pisze:ciupektv No to cie oswiece co do prywatnego importu miesa i wyrobow.Popatrz jak bedziesz wychodzil z samolotu co jest nalepione na drzwiach wejsciowych do pomieszczenia gdzie odbierasz bagaz.Zakaz przywozu miesa i wedlin.

Myslałem bardziej o komercynym imporcie z Holandii.Ciekawe tylko czy cła nie maja zaporowego?

Awatar użytkownika
Grzes203
Admin
Posty: 2526
Rejestracja: sob sie 07, 2010 4:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: Grzes203 » pn sty 14, 2013 7:52 pm

Nie wiem czy 300% jest dla Ciebie zaporą, ale takie obowiązuje mniej więcej

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » pn sty 14, 2013 7:58 pm

Grzes203 pisze:Nie wiem czy 300% jest dla Ciebie zaporą, ale takie obowiązuje mniej więcej

Jest i to wystarczającą...
A jak wyglada sprawa z cłem na owoce i warzywa? też 300%?

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » sob sty 26, 2013 7:44 pm

Cośtam znowu dzisiaj kręcimy ;-)

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » ndz sty 27, 2013 12:19 am

Całuję rączki,zapraszam na pączki :D
\[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WpD-RJGGubM&feature=youtu.be[/youtube]

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: 2ale2 » ndz sty 27, 2013 8:33 am

ciupektv pisze:Całuję rączki,zapraszam na pączki :D
\[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WpD-RJGGubM&feature=youtu.be[/youtube]

Pomoge naprawic linka :ok:

Pączki na Tłusty Czwartek-Ciupączki :-)
http://www.youtube.com/watch?v=WpD-RJGGubM


"...jak sie zacznie ładnie olej bąblić , to możemy wrzucać pączki do smażenia" :lol: :ok:

Dziekie wielkie za filmik :taniec_g: , musze zmienic w moim wykonaniu jedna rzecz, bo zawsze ciasto wyrabialam, potem formowalam krazek dodawalam marmolade i zawijalam w kulke, a w trakcie pieczenia czesto jednak gdzies uciekal ( tu w No ciezko dostac taka naprawde twarda maromlade rozana czy owocowa)i brudzil olej...teraz bede nadziewac po upieczeniu.
Rekaw ( z takiego tworzywa, ktory sie potem myje w goracej wodzie i uzywa dalej)z koncowkami mam ale do dekoracji torta, wiec musze tylko pomyslec nad taka cienka koncowka.
Dodam tylko ,ze do dekoracji( ja tak dekorowalam kiedys torta ,jak nie mialam jescze "profesjonalnego" rekawa) paczkow mozna uzyc kawalek papieru do pieczenia, zwinac go w taka tutke i heja.
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » ndz sty 27, 2013 2:52 pm

Dzięki za poprawienie linka ;-)

Moja mama tez tak smaży że nadziewa wcześniej.Ja idę na łatwiznę bo nygus jestem i zawsze szukam najprostszych rozwiązań żeby się za bardzo nie spocić.Dodam jeszcze że jak komus niezbyt idzie werkowanie to można ciasto rozwałkować i wyciąć krążki.Pozdrawiam

A co do rekawów które używałem to to były takie jednorazowe z folii trochę grubszej.Bardzo wygodne...Używamy i po uzyciu ciach do śmieci.Jeden klamot do mycia mniej ;-) ;-)


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 67 gości