NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » sob maja 31, 2014 9:34 pm

ojjj to musi być pyszne !!!!

i jak tu trzymać linie :/

ja własnie wyjęłam z pieca babeczki, jutro będą nadziane :P
wiśnią lub truskawką jeszcze mam dylemat ....

w końcu dzień dziecka !!! do tego może pavlowa .. albo jakiś mini torcik tradycyjny z bita i owocami ...

Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5022
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: rekonstruksjon » sob maja 31, 2014 11:00 pm

Mariolcia, chyba przegielam z iloscia cukru albo to choroba, bo mi niedobrze teraz :D Sama baza jest genialna!
Materdeju, jutro dzien dziecka, faktoza :shock: No, to nasze swieto :mrgreen:
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » ndz cze 01, 2014 12:03 am


Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5022
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: rekonstruksjon » ndz cze 01, 2014 12:11 am

Jechalam zgodnie z rozkladem, zdaje sie ze trzeba bedzie zmodyfikowac :D
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: H-Element » ndz cze 01, 2014 11:57 am

Ostatnio robię chałwę z czarnego sezamu.

300g sezamu
2-4 łyżek miodu ( ja daję lipowy, albo akacjowy)
czekolada 90% ( około 1/3 tabliczki)
orzechy nerkowca

Sezam prażę na patelni ( tylko nie wolno przypalić, będzie gorzki)
Po ostudzeniu wsypuję do blendera (mleć na jednolitą masę) , dodaję stopniowo miód (ilość zależy od tego jak chcemy słodką chałwę), czekoladę i orzechy.
Po wyrobieniu przekładam do foremek i sru do lodówki!
Mniaaaaaaaaaaaaam ! :twisted: :D :wink:
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5022
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: rekonstruksjon » ndz cze 01, 2014 12:00 pm

Elemencie, wez... :oops:




Zrobilam znow to ciacho, teraz z orzechami, tym razem polalam je ledwo slodka polewa z krysztalkami cukru. Wyjelam je przed wszystkim i polozylam na talerku, potem polalam. Nastepnym razem bede piekla w piekarniku. Mikrofala nie spelnia moich wymagan... 8)
MAtko, do czego to doszlo, Reko ma wymagania... :lol:
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: H-Element » ndz cze 01, 2014 12:14 pm

Aga weź mikro wypiźdź w makro! :mrgreen: Najlepszy sposób topienia czekolady to zagotowanie wody w garnku, a na ten garnek rondelek z czekoladą. :wink:
Piecz tylko w piekarniku.
Z dobrym słowem na Dzień Dziecka. :przyt:
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » ndz cze 01, 2014 12:36 pm

H-Element pisze:Ostatnio robię chałwę z czarnego sezamu.

300g sezamu
2-4 łyżek miodu ( ja daję lipowy, albo akacjowy)
czekolada 90% ( około 1/3 tabliczki)
orzechy nerkowca

Sezam prażę na patelni ( tylko nie wolno przypalić, będzie gorzki)
Po ostudzeniu wsypuję do blendera (mleć na jednolitą masę) , dodaję stopniowo miód (ilość zależy od tego jak chcemy słodką chałwę), czekoladę i orzechy.
Po wyrobieniu przekładam do foremek i sru do lodówki!
Mniaaaaaaaaaaaaam ! :twisted: :D :wink:



to powinno być karalne 8) jak tu trzymać jakąś linie .... ale trzeba sprobować chociaż mój blender nie radzi sobie z sezamem, ostatnio kupowałam gotowe tahini

u mnie babeczki już "poszły" .... pavlowa stygnie, to będzie troszke dłużej

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: H-Element » ndz cze 01, 2014 12:50 pm

Czy Pavlova to jest tort bezowo-mascarponowy z truskawkami? Obrazek
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

Awatar użytkownika
kkasia125
Posty: 5821
Rejestracja: śr lip 18, 2007 6:08 pm
Lokalizacja: Norge
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: kkasia125 » ndz cze 01, 2014 12:51 pm

Zaluje, ze zajrzalam do tego watku :roll:
Når fortiden ringer - ikke svar. Den har ikke noe nytt å si.

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1709
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: mariolcia_1 » ndz cze 01, 2014 1:46 pm

kkasia125 :beczka: :love_fl:

H-Element beza chrupka na zewnątrz pianka wewnątrz, śmietana owoce ... młodsze wersje pewnie z mascaropne się zdarzają :)

Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5022
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: kulinaria polsko norweskie i nie tylko

Postautor: rekonstruksjon » ndz cze 01, 2014 8:44 pm

A teraz rosnie ciasto na buleczki pan de sal <33333 Boze, co za niesamowita zabawa i oczekiwanie! O dziesiatej powinno byc wszystko gotowe <3
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: wuhuilin11 i 80 gości