Dzisiaj jest sob paź 25, 2014 1:46 am


Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: pt wrz 14, 2007 12:43 pm 

Rejestracja: sob mar 03, 2007 10:14 am
Posty: 1607
Rozpoczynam nowy watek o swojskich wyrobach "słoikowych" :wink:


Obrazek


Jak powszechnie wiadomo :wink: Panowie wyjeżdżając do Norge,
zabierają ze soba "wałówke",więc może warto podzielić sie
przepisami na "coś" smacznego ,zamkniętego w słoju :D


"SMAROWIDŁO-KONSERWA"

1,5 Kg - świeżego boczku
1 szkl - wody
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
vegeta,sól,pieprz do smaku

Boczek pokroić w kostke,przełozyć do garnka , wlać szklanke wody i gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 8-10 godzin.
Gdy mięso będzie miękkie,przyprawic i gotować dalej,aż się zupełnie rozgotuje (bedzie sie rozsmarowywało).

Można przełożyć do naczynia,miski i zostawić do zastygnięcia,ale można też włożyć do słoików i pasteryzować.
Niepowtarzalny smak,naprawde bardzo dobre.Może być jako smarowidło na chleb jak również do okraszenia ziemniaków.

Jutro następny przepis. Życze smacznego.Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 16, 2007 2:23 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lip 18, 2007 6:08 pm
Posty: 5537
Lokalizacja: Norge
Super Iwones, tylko nie zapominaj o tym wątku. Dla mnie to będzie najcudniejszy na świecie poradnik wałówkowy :wink: Ja ostatnio próbowałam "zawekować" gołąbki, a że konserwantów nie dodałam to po 5 dniach sz.ag je trafił. Zalałam je sosem pomidorowym ale takim bezpłciowym, tzn. bez śmietany i tak sobie myślę, może trzeba było zalać je lekko osoloną wodą?

_________________
Nie odpowiadam na PW dotyczace zycia, pracy i prawa norweskiego.
Atlanterhavsveien forum norwegia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 16, 2007 5:17 pm 

Rejestracja: sob mar 03, 2007 10:14 am
Posty: 1607
Ciesze sie kkasiu ,ze sie zainteresowałaś,szczerze powiem,
że myślałam o większej popularności tego wątku.
Szkoda bo miałam nadzieje,że spisze jakis fajny przepis :cry:

Ale oczywiscie napisze następny przepis,jesli tylko Ty jesteś zainteresowana, to i tak sie ciesze,że może Ci sie przydać. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 16, 2007 5:39 pm 

Rejestracja: pn sie 13, 2007 6:41 pm
Posty: 166
Wątek bardzo mi się podoba, ale ja nie mam żadnych przepisów do odstąpienia. Za to bardzo chetnie coś zrobię na podstawie twoich przepisów. Czekam z niecierpliwością na nastepne. Nie zniechecaj się. Taki wątek to bardzo fajny pomysł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 16, 2007 5:49 pm 

Rejestracja: sob mar 03, 2007 10:14 am
Posty: 1607
NIe zniechęcam sie,absolutnie,tylko myslałam,ze tez sobie ściagne jakiś przepisik :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 16, 2007 9:02 pm 

Rejestracja: sob mar 03, 2007 10:14 am
Posty: 1607
"KIEŁBASA" W WEKACH


1,5 kg wieprzowiny (bez kości)
1 kg surowego boczku
5-6 zabków czosnku
sól,pieprz,(vegeta)

Mięso i boczek zmielic w maszynce,
Wymieszać na jednolitą mase,dodając rozgnieciony czosnek(można go zmielić wraz z miesem w maszynce) i przyprawy.
Wyparzyć słoiki,wygotowac nakretki i wysuszyć.
Wkładac masę do słoików.Szczelnie zakręcić,ułozyć w dużym garnku,
zalac wodą do 3/4 wysokości słoika i pasteryzować przez 2 godziny od momentu zagotowania,na małym ogniu.
Zostawić w wodzie do wystudzenia i powtórnie (moze być na następny dzień) pasteryzować przez 2 godziny.

Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz wrz 16, 2007 9:25 pm 
NICK 2011
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Posty: 10785
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Pochwał: 1
Co prawda przepisu nie zapodam narazie , ale kiedyś moja babcia przy swiniobiciu robiła wszystko w weki i mięsko w kawałkach i takie różne smalczyki z boczkiem i bigos i gołabki i gulasz (trzeba było jakoś sobie radzić wiadomo , zamrażalek nie było ) a jakie robiła nóżki na zimno- mniam, pychotka to była :D

Mięso w wekach
Składniki:
1,5 kg szynki bez kości
1 kg chudego boczku ze skórą
czosnek
liść laurowy
mielony pieprz czarny
ziele angielskie
sól
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso odsączyć na durszlaku. Mięso z szynki pokroić w grubą kostkę. Od boczku oddzielić skórę i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane mięso włożyć do miski. Dodać pokrojony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko odstawić na pół godziny. Do przygotowanych słoików włożyć liść laurowy, po trzy ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Na dno każdego słoika kładziemy kawałek skóry z boczku. Mięso obsmażamy i wkładamy do słoików. Zamykamy i pasteryzujemy półtorej godziny. Czynność należy powtórzyć , można zrobić również wersje z cebulka :D

Schab w weku
Schab odciąć od kości, pokrajać w poprzeczne płaty. Kawałki obsmażyć na rozgrzanej patelni, lekko osolić, oprószyć kminkiem. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać wody, zagotować i sosem tym zalać ułożone w wekach kawałki obsmażonego schabu. Słoje zamknąć i opakowania 1-litrowe gotować 1godz. i 40 min., następnego dnia gotowanie powtórzyć.


Boczek w wekach
Boczek świeży lub solony pokrajać w kawałki dopasowane wielkością do rozmiarów słoja. Boczek obgotować przez 5 min., następnie ułożyć w słojach, zalać gorącą, lekko osoloną wodą i gotować jak schab.


Gulasz wieprzowy w wekach
Mięso wieprzowe z łopatki pokrajać w kostkę i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na tej samej patelni, bezpośrednio po obsmażeniu mięsa, podsmażyć cebulę pokrajaną w półkrążki. Cebulę podlać wodą, dodać nieco papryki, soli do smaku, sosem tym zalać mięso w wekach. Słoje zamknąć i gotować jak schab. Gulasz przed użyciem wyjąć ze słojów i podprawić mąką lub śmietaną z mąką, zagotować.


Galaretka z nóżek w wekach
Nóżki wieprzowe z dodatkiem kawałka ryjka ugotować, oddzielić od kości. Mięso drobno pokrajać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, ułożyć w wekach. Ułożone mięso zalać rosołem, słoje zamknąć i opakowanie o pojemności 1 litra gotować 1 godzinę i 40 minut.

_________________
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn wrz 17, 2007 1:15 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lip 18, 2007 6:08 pm
Posty: 5537
Lokalizacja: Norge
Super dziewczyny, że macie pomysły na jedzonko w słoikach :lol: . Na pewno wypróbuję. Ale ja tak się na te gołabki uparłam :wink: . Macie pomysł jak je przechować w słoju?
A odnośnie tego mięsa w wekach, to ono ma być tylko takie lekko podsmażone i do słoja wkładamy jeszcze nie gotowe? A dopiero podczas pasteryzacji mięsko zmięknie jak trzeba?

_________________
Nie odpowiadam na PW dotyczace zycia, pracy i prawa norweskiego.
Atlanterhavsveien forum norwegia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn wrz 17, 2007 1:34 pm 
NICK 2011
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Posty: 10785
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Pochwał: 1
W trakcie pasteryzacji ono zmięknie i bedzie jak trzeba - jest w sieci nawet forum poświęcone takim wynalazką :D sciągłam z tamtąd przepisy ale jest duzo więcej i różniascie :D

_________________
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn wrz 17, 2007 1:48 pm 

Rejestracja: sob mar 03, 2007 10:14 am
Posty: 1607
Te przepisy,które wkleiłaś ,mam w takiej starej książce "Poradnik Gospodyni" :D chyba z 196..któregos roku,ale nigdy ich nie
wypróbowałam.
Zawsze lepiej jak już ktos wypróbował dany przepis,udoskonalił i przetestował.
Bo jak wiadomo człowiek uczy sie na błędach (ale nie koniecznie na swoich) :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn wrz 17, 2007 10:54 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lip 18, 2007 6:08 pm
Posty: 5537
Lokalizacja: Norge
Czy robiłyście czy nie, ja na bank spróbuję te słoiki zrobic. Mój M pochłania takie ilości jedzenia, że lepiej ubierać go w firmowe ciuchy, taniej by wyszło :lol: Ale teraz póki co sezon grzybkowy więc mam wieczory grzybowe. Z marynowanych się chłopak ucieszy :wink:

_________________
Nie odpowiadam na PW dotyczace zycia, pracy i prawa norweskiego.
Atlanterhavsveien forum norwegia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt wrz 18, 2007 9:00 am 
NICK 2011
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Posty: 10785
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Pochwał: 1
Warto tu zajrzeć , bo ludzie już mają sprawdzone przepisy :D
http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php

_________________
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna


               
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group